Doorgaan naar artikel

‘Van zeven naar vijf soorten sla’

Mart Boender van Tuinderij Boender in Piershil is nog nooit zo vroeg begonnen met planten van sla. “Op 8 maart en dat is best bijzonder, maar het land lag er gewoon goed bij.”

Boender teelt op lichte grond en hadden het gras als groenbemester met de laatste vorst omgeploegd. “Bovendien telen we op bedden.” Vroeg planten geeft nog geen voorsprong. De nachten zijn volgens Boender met 6 en 8 graden Celsius te koud. ”Het moet minstens 10 graden zijn voor een beetje groei. Met deze ontwikkeling schuift de oogst een week op.” Van totaal 28 hectare zitten er nu vier in de grond.

Resistentie doorbroken

Voor versnelling gebruikt Boender vliesdoek. Dat doek ging eraf om het gewas te verzorgen. “We constateerden Bremia. Dat de resistentie is doorbroken, is best zorgelijk.”

Vijf soorten sla

Onkruid heeft hij chemisch (Kerb Flow) en mechanisch (met de intra-rij wieder) bestreden. In week 16 lag het planten stil. “Er is weer een bak water gevallen.” Verder ligt hij aardig op schema. En het sortiment? “We zijn van zeven naar vijf soorten teruggegaan, omdat de vraag veranderde. Nu focussen we op romanasla, frisee sla, rode eikenbladsla, Lollo Bionda en Rossa.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mart Boender

Bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin