Doorgaan naar artikel

‘Door zonnig weer snelle groei bladgewassen’

“De boskroten staan er mooi op en de afzet is goed”, zegt bladgewassenteler Gert Kooijman in Ridderkerk.

De bladselderij groeit goed. Door het slechte weer in de winter en het voorjaar duurt de teelt te lang. “We hadden verwacht dat het gewas zou gaan schieten, maar dat gebeurt nog niet. In sommige vakken is de bladselderij 40 tot 50 centimeter lang. Maar dat maakt niet uit, want we snijden met oogsten de bovenste 20 centimeter eraf. Er blijft dan 20 tot 30 centimeter gewas staan. Als proef maaien we dat er met een grasmaaier vanaf. Dan blijven stokjes van een paar centimeter staan. We zien dat deze weer gaan groeien na het geven van water.”

Bij veel zon extra watergift

De bladselderij krijgt om de dag water. Bij zonnig weer als het gewas droog staat, wordt een extra beurtje water gegeven. “Bij nog niet geoogste bladselderij zijn we voorzichtig met water geven, omdat het gewas niet langer hoeft te worden.”

Hoewel op antiworteldoek wordt geteeld, heeft de bladgewassenteler veel last van onkruid. “We telen al een jaar op dit doek en verleggen het steeds voor hergebruik. Jammer dat onkruid er toch op sommige plekken doorheen komt.”

Platte en krulpeterselie in één keer geplant

De 1.500 vierkante meter platte en 3.000 vierkante meter krulpeterselie zijn in februari in één keer geplant. De teelt gaat door tot december en er wordt continu van geoogst.

In de groei van de platte peterselie zit behoorlijk vaart. In week 17 was de eerste oogst. Na het snijden voor de oogst kan er na 11 dagen door snelle hergoei weer worden geoogst.

De eerste krulpeterselie is in week 18 geoogst. Ook dit gewas groeit goed. Het onkruid is eveneens het grootste probleem door niet hebben kunnen stomen door de hoge energieprijzen. “Wellicht dat we aan het eind van de zomer het middelste gedeelte van de kas gaan stomen. Daarvoor moeten de vakken wel leeg zijn.”

Eerste snijbonen gezaaid

In begin week 20 heeft Kooijman de laatste paksoi (Joi-Choi) geoogst. De teelt is goed verlopen. De kroppen waren gemiddeld 500 gram. De bladvlekkenziekte is onder controle gebleven.

Waar paksoi heeft gestaan komen nu snijbonen. In de tweede helft van april zijn ze begonnen met het zaaien van snijbonen. Iedere week wordt er 500 vierkante meter gezaaid en dat gaat door totdat 3.500 vierkante meter vol staat. De eerste snijbonen groeien al goed aan de stok. “We zaaien bewust in gedeeltes, omdat dat wat meer rust geeft met plukken. We verwachten de eerste oogst in begin juni.”

Mooie kleur boskroten

De 1.500 vierkante meter boskroten zijn niet gezaaid, maar in perskluit aangeleverd door een plantenkweker. Het gewas heeft mooie groen-rode bladeren. “We krijgen daar complimenten voor van afnemers. Momenteel zijn we de enige bij The Greenery die oogstbare boskroeten hebben staan. Het is een makkelijke teelt en hebben geen last van ziekten en plagen.”

De teler verwacht nog tot maximaal 1 juni te oogsten. “Als het nodig is, geven we een beetje water om het blad nat te maken.”

In de zomer teelt van frisee

De 2.500 vierkante meter frisee (krulandijvie) is in week 12 voor het eerst geplant. Iedere week is 500 vierkante meter geplant en dat vijf weken aan een stuk. Deze teelt loopt de hele zomer door. Normaal gaat dat door tot december, maar stop nu eerder. “In de herfst gaan de afnemers weer over naar product uit Spanje. Daar zijn de kroppen dan makkelijk 300 gram, wat wij met moeite kunnen halen.”

De frisee heeft wat last van toprand door verbranding, een gevolg van schommelingen in het weer en veel zonlicht. “De plant verbrand dan zijn eigen topje van het blad. Hierdoor krijg je dooie puntjes, die we met oogsten eruit moeten halen.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gert Kooijman
Gert Kooijman

Bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin