Doorgaan naar artikel

‘Eindelijk weer naar het voorjaar’

“In de winter groeien de bladgewassen rustig en langzaam. Vanaf eind februari is er weer meer groei in gekomen door de langere dagen en meer zon”, zegt bladgewassenteler Gert Kooijman in Ridderkerk.

Vanaf oktober is er iedere week een kap van 500 m2 geplant met 8.000 stuks bladselderij. In december was de eerste oogst met een goede kwaliteit. “De hele winter hebben we weinig problemen met de teelt gehad. Door het donkere en regenachtige weer was het wachten tot het gewas ging groeien. Nu richting het voorjaar groeit het naar elkaar toe en hebben we het druk met oogsten.”

Door de hoge luchtvochtigheid in de winter is er roest in de bladselderij gekomen. Hier is met Score tegen gespoten. “Want als we niets doen, wordt het erger.” Tevens zijn er luizen gesignaleerd, maar deze leveren weinig problemen op. Wel is er een keer met Batavia tegen gespoten.

Mooie groene bladselderij

“De bladselderij is mooi groen en we oogsten zwaar en heel lang blad. De kwaliteit van het geoogste product is goed.” Nu wordt het product met een stukje wortel geoogst. Van de bladselderij worden bosjes gemaakt van 100 tot 150 gram.

Ook in de zomer gaat de teler door het telen van bladselderij. Dan wordt volgens afspraak met de afnemer gesneden bladselderij geoogst.

Het oogsten moet voorzichtig gebeuren om geen bladbreuk te hebben

Normale grote paksoi

Vanaf november zijn er iedere week op 500 m2 5.500 stuks paksoi van het ras Joi-Choi geplant. “Dit is een goed product om in de winter te telen. We hebben dan kroppen van 400 tot 600 gram. Het oogsten moet voorzichtig gebeuren om geen bladbreuk te hebben.”

In week 12 zijn de laatste geplant. De kwaliteit is de hele winter goed geweest. Half maart zit er bladvlekkenziekte (stippen op het blad) in de paksoi. Hier is in begin januari tegen gespoten met Signum.

Nieuwe start met boskroten

In de weken 9, 10 en 11 zijn iedere keer 8.000 stuks boskroten geplant. “Omdat de groen drie jaar lang niet meer is gestoomd, hebben we last van het onkruid vogelmuur. Daarom zaaien we de boskroten niet. Als we zaaien, komt het onkruid net iets eerder op en gaat het zaad verloren. Met het planten hebben we net een voorsprong op het onkruid.”

De eerste oogst van de korte teelt van boskroten is in week 13. “Na drie jaar hebben we teelt van boskroten weer opgepakt, omdat we er vraag naar kregen. Als het goed gaat, breiden we het volgend jaar verder uit.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gert Kooijman
Gert Kooijman

Bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin