Doorgaan naar artikel

‘Die preiprijzen van 50 cent waren zo gek nog niet’

“Alles wat we nu doen, kost ons geld”, stelt Theo Wolters van Agro Wolters in Stramproy (L.) cynisch vast. “Helaas is mijn voorspelling van eind juni uitgekomen dat de prijzen van toen 50 cent zo gek nog niet waren.”

“Er zijn natuurlijk altijd wel periodes dat het wat minder loopt, maar ik vrees dat we er heel het seizoen mee te maken krijgen. Ik hoorde vorige week op een preidag in Vlaanderen dat ze in december en januari ‘minder overschot’ verwachten. Dat is een gevolg van de hoeveelheden neerslag die er daar en ook in de Pfalz gevallen zijn. Laten we ons daar dan maar aan vasthouden.”

Last van uitbreiding

Het teveel aan prei komt een beetje door de goede producties vanwege het goede groeiseizoen, maar toch vooral door de uitbreiding in areaal, deels door nieuwe telers. “De psychologie daarachter snap ik nog steeds niet. Na eindelijk weer eens goed seizoen door structurele krapte aan prei ga je uitbreiden of eraan beginnen. Wij hebben daar met onze prei die we afzetten op de vrije markt in ieder geval flink last van.”

Gevolgen veel neerslag

In zijn algemeenheid zijn de producties goed, maar bij Wolters ligt dat wat anders. “Wij hebben hier tussen begin en half juli veel neerslag gehad. We hebben een week niet kunnen planten en moesten wisselen met percelen. Heel onze perceelplanning is overhoop gegaan. Momenteel zitten we nog in prei die daarvoor al was geplant en halen we zo’n 50 ton per hectare. De zomer- en vroege herfstprei waren top, de late winterprei staat er ook goed bij. Wat daartussen zit aan ponsprei, is bij ons geen top helaas, maar we zijn een van de weinigen. Noordelijker in Limburg en in Brabant hebben ze al die neerslag niet gehad.”

Ter plaatse gezaaid

De ter plaatse gezaaide prei staat er daarentegen wel goed bij. “Die is goed opgekomen. De druk van preimineervlieg was laag en op drie weken na viel de druk van trips ook wel mee. Die drie weken hebben we er wel kort opgezeten om het onder de duim te krijgen.”

Pseudomonas

Datzelfde geldt nu ook voor de ponsprei voor schimmels. “Roest hebben we nagenoeg niet, purpervlekken wel en ook wat papiervlekkenziekte. Natuurlijk is dat het gevolg van wat ik net verteld heb. Ik zie ook links en rechts ook wat plekjes met planten die Pseudomonas hebben. Dat is jaren niet meer voorgekomen, maar nu duikt het weer op, uiteraard als gevolg van het weer. Ik zag het ook in Vlaanderen, op het PCG hadden ze ook uitval. Gelukkig zijn de planten er bij ons doorheen gegroeid.”

Nauwelijks beregend

De neerslag leidde op basis van grondmonsters tot extra bemestingen met zwavelhoudende, langzaam vrijkomende stikstof. Ook was extra kalium nodig. “Dat zijn extra kosten, maar daar staat tegenover dat we nauwelijks hebben hoeven te beregenen. De afgelopen twee weken wel weer wat, maar vannacht en vanmorgen is hier weer 20 millimeter gevallen. Daar kunnen we weer even mee vooruit en het is inmiddels half september.”

Auteur Stan Verstegen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin