teeltgeluid

‘Vanaf 20 mei sluitkool planten, dat past goed’

Hans Rozendaal, zijn broer Jan en zijn schoonvader telen biologische groenten in Strijen in de Hoekse Waard. De lijst gewassen bestaat uit rode en witte kool, courgette, eetbare pompoen, pastinaak, knolselderij, prei, conservenerwten en grasklaver.

Grasklaver maakt als tweejarig rustgewas zo’n 40 procent van de oppervlakte uit. Voor pastinaak, knolselderij, pompoen, erwten en kool wordt een jaarlijks areaal van zo’n 5 hectare per gewas aangehouden. De oppervlakte prei en courgette komt opgeteld eveneens op zo’n 5 hectare uit.

Het zwaartepunt in de arbeidsbehoefte ligt in juli en in augustus, met arbeidsintensief werk als de oogst van courgette, en de aanpak van onkruid. Dat laatste gaat veelal in handwerk met behulp van een ligbed. “We werken veel met scholieren”, geeft Rozendaal aan. “Eindexamenkandidaten zijn vaak in de loop van mei klaar met hun activiteiten op school, enkele weken later starten de zomervakanties. Dat past mooi.”

Minder tripsschade

De sluitkoolplanten gaan ‘pas’ rond 20 mei de grond. Deze teelt, met zo’n 2 hectare witte kool en 3 hectare rode kool, is in principe voor de lange bewaring. “Tot 2 jaar geleden probeerden we wel al wel eerder – in de meivakantie – te planten, maar daar zijn we vanaf gestapt. Later planten geeft de mogelijkheid om een extra vals zaaibed te maken, en omdat het dan wat warmer is, gaan de planten direct aan de groei.” Bovendien geeft wat later planten iets minder tripsschade. “Dat valt op.”

Kilokooltjes of uit laten groeien

Voor witte kool is het ras Storema (Rijk Zwaan). “Dat ras maakt in het tweede deel van de teelt vaak een groeispurt door. Dat geeft de mogelijkheid om eind september/begin oktober de keus te maken tussen het snijden van kilokooltjes voor supermarktkanaal of laten uitgroeien voor snijderij/horeca/industrie.”

Afgelopen jaar ging dat laatste overigens niet helemaal volgens het boekje. De kool stond op land dat pas net in gebruik genomen was voor de biologische teelt. De groei van die planten stond even stil. “We besloten daarom om ze nog wat langer te laten groeien. Door drukte kwam het er lang niet van om die kool te oogsten, we hebben de laatste 10 kisten kool pas op 2 januari van het land gehaald. Het product was goed, maar moest wel als eerste verwerkt worden.”

Biologisch zaad

Voor rode kool worden het ‘good old’ ras Roxy en Resima gebruikt. Geen van de koolrassen is van biologisch zaad. “Waar dat kan of moet gebruiken we biologisch zaad, maar Storema en Roxy steken met hun productie en bewaarbaarheid ver boven andere rassen uit. Van Roxy en Storema zal er geen biologisch zaad meer beschikbaar komen, voor Resima hoop ik dat dat nog wel gebeurt.”

Auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.