teeltgeluid

‘Bodembedekking scheelt 20 graden in aspergegewas’

Aspergeteler Erik Verhoeven is tien dagen druk geweest met de voorbereidingen voor een nieuwe aanplant in 2021. Over de loofontwikkeling na het stoppen met steken toont hij zich tevreden. “Wij hebben wel heel veel moeten beregenen”, stelt hij vast.

De voorbereidingen voor de nieuwe aanplant bestonden uit het oogsten van biologisch geteelde gerst. Vervolgens is in de stoppel biologische rundveemest toegediend en gefreesd. Toen volgde 60 centimeter diepploegen en egaliseren. In week 33 werd een peil-gestuurde drainage aangelegd en daarna zaait Verhoeven een groenbemester in. In februari 2021 wordt die groenbemester gefreesd en in april komt op de 2 hectare het aspergeras Cygnus te staan.

Eigenschappen Cygnus

“Sommige telers vinden dat Cygnus veel te dikke stengels geeft, maar op onze duinzandgrond valt dat wel mee en wij planten er 8,2 per meter in een dubbele rijensysteem. Door de concurrentie blijven de stengels dan mooi op dikte. We zorgen voor voldoende calcium, zodat de breukgevoeligheid bij het schillen ondervangen wordt. En onder minitunnels haalt hij zeker zijn vroegheid. Kwalitatief is het gewoon een goed ras”, licht Verhoeven zijn keuze toe.

Rem op doorgroei

Over de hergroei na het stoppen met steken van asperges is hij tevreden. “Wij hebben wel heel veel moeten beregenen, want rond Cromvoirt is heel weinig neerslag gevallen. Dat is het voordeel als je op wat humusrijkere grond zit, die houdt het vocht beter vast, maar hier bij de Drunense Duinen is het echt ‘klapzand’.”

Wel houdt hij zijn hart vast voor de hitteperiode. “De percelen waar we rond 24 juni gestopt zijn, hebben er pas 5 à 6 weken groei opzitten; eerdere percelen zo’n 8 weken. Die hitte zet natuurlijk een rem op de doorgroei, dus we moeten even wachten hoe zich dat ontwikkelt. Het scheelt wel dat wij overal na het afploegen van de bedden diezelfde groenbemester inzaaien. We hebben dat ooit gemeten, door die bodembedekking is de temperatuur in het aspergegewas zo’n 20 graden lager.”

Speciale mix groenbemester

Die groenbemester is een bestaande mix van vijf klaversoorten waar hij zelf nog spurrie aan toevoegt. “Spurrie kiemt snel, dus dan heb je de grond snel dicht. Bij klaver duurt dat toch zo’n 5 tot 6 weken en dan groeit het onkruid er doorheen.”

Pneumatische zaaien

Voor het zaaien heeft Verhoeven een pneumatische Accord-zaaimachine. “Die is van origine 3 meter breed en met uitgeklapte bomen 4,50 meter. Onze rijafstand is 2,20 meter, dus in een werkgang zaai je over twee ruggen. We hebben ook een maaier waarmee we tussen de ruggen rijden. Zo houden we de groenbemester mooi kort. Als het te hoog wordt, neemt de druk van schimmels toe en daar zitten we niet op te wachten.”

Weinig druk van aspergehaantje

Verder valt Verhoeven op dat de druk van aspergehaantje tot nu laag is gebleven. “Ieder jaar is natuurlijk verschillend, ook qua ziektedruk. Toch heb ik de indruk dat we naarmate we langer biologisch aan het telen zijn, de druk van aspergehaantje lager wordt. In de eerste jaren was dat zeker niet zo, maar nu we dat al 5 jaar doen, lijkt het daar toch wel op. Uiteraard zie je wel wat vraatschade, maar in het begin werd 20 tot 40 centimeter van de toppen van het gewas echt kaalgevreten. Al 5 jaar gebruiken wij geen insecticiden meer. Je ziet ook veel meer beestjes in het gewas, maar in hoeverre die een rol spelen, dat durft ik niet te zeggen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.