teeltgeluid

‘Het seizoen gaat nu pas echt beginnen’

Piet en Mieke van Iersel telen 10 hectare asperge in Udenhout. De rassen zijn Cumulus, Gijnlim en Backlim. De afzet gaat voor de helft via Veiling Mierlo naar The Greenery. De andere helft is huisverkoop.

In het seizoen werken er bij Van Iersel 15 losse Poolse arbeidskrachten. Mieke neemt als maatschappelijk werkster tijdens het seizoen 3 maanden onbetaald verlof. De oogst gaat met 7 aspergespinnen.

Eerste oogst

Op 4 april zit Van Iersel met smart te wachten op de oogst van zijn eerste onverwarmde asperge onder minitunnels. “Iedere keer schuift het weer op, maar begin volgende week zal het seizoen voor ons toch echt gaan beginnen.” Dan gaat het om Gijnlim en Cumulus, deels onder traditionele minitunnels en deels met M-bogen. “Op de percelen met de langste rijen van zo’n 200 meter zetten we M-bogen.” De eerste tunnels werden op 5 februari geplaatst en op 1 maart de laatste. “Nee, de folie is er niet van af gewaaid, we spannen om de vijf beugels nog een extra beugel over de folie om dat te voorkomen.” Voordat de ruggen werden opgeploegd, diende Van Iersel een mix van compost en stalmest toe of stalmest met champost in een hoeveelheid van 20 ton per hectare.

De aspergeteelt bij Piet en Mieke van Iersel. Foto: Stan Verstegen
De aspergeteelt bij Piet en Mieke van Iersel. Foto: Stan Verstegen

Planten weer gerooid

In 2017 plantte Van Iersel een perceel met Cumulus, Backlim en Cygnus. De planten van Cygnus bleken in 2016 bij de plantenkweker dusdanig te lijden hebben gehad van wateroverlast dat ze zeer slecht aan de groei gingen. Op een gegeven moment werd besloten de planten te rooien, omdat er te veel wegvielen. Dit jaar zal daar opnieuw worden geplant, nu Cumulus en Cygnus. “We hadden meer werk aan het rooien dan aan het planten, want de rotte planten kregen we machinaal niet gerooid. We hebben de grond toen tot net boven de koppen van de planten weer open geploegd en daarna hebben we ze er allemaal met de riek uitgehaald. We zijn een week met zeven man bezig geweest, steeds ’s morgens asperges steken en ’s middags na het steken nog ‘rieken’. Het was een hels karwei.” De betreffende plantenkweker heeft de situatie in goed overleg netjes opgelost, benadrukt Van Iersel nog.

Snelle doorgroei

Het grootste deel dat wel goed groeide, gaat hij in 2018 een week of vier steken. “We kijken naar de periode en naar de kilo’s. Als richtlijn hanteren we zo’n 3.000 kilo per hectare, maar belangrijker is de periode van steken en de weersomstandigheden rond het moment van stoppen. Het is belangrijk dat ze weer snel goed doorgroeien, dan maakt een dag langer of korter steken niet veel uit.”

Vraag aanwezig

Ondanks dat het seizoen voor hem nog moet beginnen, ziet hij dat met vertrouwen tegemoet. “Als je er geen vertrouwen in hebt, kun je beter stoppen. Vorig jaar hadden we op 3 april al zo’n 1.000 kilo geoogst. Toen kwamen de eerste op 25 maart uit de minitunnels. Nu is het 4 april en moeten we nog beginnen, maar dat geldt ook voor de restaurants waar wij aan leveren. Mensen bellen ook of er al asperges zijn, dus aan de vraag ligt het niet. Hoe de prijs zich zal ontwikkelen is wel de vraag, met name op welk niveau die standhoudt als de aanvoer gaat stijgen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.