teeltgeluid

‘Of al dat meerwerk voor roodlofproductie wordt vergoed?’

Rob de Boer in Spierdijk moet het hebben van de teelt van tulpenbollen en van de trek van zo’n 45 hectare lof. De roodlofproductie gaat jaarrond door, met witlof stopt hij in de zomer 5 à 6 weken. “Vanaf half juni. Half Nederland is dan op vakantie, en we hebben in die periode veel werk aan het rooien, pellen en sorteren van de bollen.”

De Boer trekt al 15 jaar roodlof, schat hij. “We hadden indertijd rassenproeven van Enza Zaden, zo kwamen we met het roodlofras Redoria in aanraking. De trek is sindsdien altijd gebleven, tegenwoordig met het ras Festive. Redoria gaf op den duur te veel inteelt, vandaar die overstap. Dat bevalt wel goed, maar de zaadleverancier (Novisem) moet wel blijven selecteren om Festive voldoende zuiver te houden.”

Roodloftrek vergt extra werk

De roodloftrek vraagt wel extra werk, geeft De Boer aan. Tot medio april is de trekduur voor rood- en witlof gelijk, daarna heeft witlof wat meer dagen nodig. “Ik probeer het roodlof in de trek zo veel mogelijk vooraan te zetten. Maar als dat niet uitkomt, zit er niets anders op dan de bakken tussentijds om te steken. Dat maakt dat je aan roodlof nogal wat meer werk hebt. Of dat meerwerk ook altijd vergoed wordt? Wat denk je zelf.”

Wortels op Texel

De wortels die De Boer gebruikt komen uit Frankrijk, België, Noord-Brabant, Flevoland, de Wieringermeer en Texel. Deze laatste teeltlocatie kwam vorig jaar voor het eerst in beeld. “Vanwege risicospreiding, en rekening houdend met de natuur. In Frankrijk is de teelt wat eerder, in de Wieringermeer komt het wat later. Op een aantal percelen begeleidt Chicosem de teelt. Een aantal percelen doen we zelf, maar dan wel samen met Chicosem.”

Roodlofras Atlas valt tegen

De Boer maakt gebruik van de rassen Atlas, Topscore, Sweet Lady, en Vintor. “Sweet Lady is nieuw voor ons, voor de trek vanaf begin april tot eind september/begin oktober.” De wortelteelt van Atlas bracht vorig jaar niet wat ervan verwacht mocht worden. “Daar heb ik 1,5 à 2 hectare van getrokken, maar die was gewoon niet goed.”

Nieuwe koelcel voor 1.000 kisten

De wortels worden op het bedrijf in Spierdijk gesorteerd en gekoeld. De Boer zette onlangs een nieuwe koelcel voor 1.000 kisten. “Met de bestaande koelcellen erbij kunnen we nu alles bij elkaar 1.400 kisten kwijt. We koelen ook nog wat voor derden.”

Het huidige productieras is Topscore. “Dat gaat goed, Topscore trek makkelijk, nu bij een luchttemperatuur van 16,5 graden en 15,5 graden watertemperatuur. Dat houden we vlak tot de laatste de laatste drie dagen, dan zakken we richting 13 graden Celsius.”

Wortelen positioneren

De Boer heeft enkele jaren gelden een deel van de oogst geautomatiseerd: het uithalen van de wortels – met krop – gaat met een robot, waarna de wortels per rij op een transportband worden gelegd. Vervolgens komen ze in een snijmachine terecht. Er is nog wel een persoon vereist om de wortels, op weg naar de snijmachine, goed te positioneren. De Boer gaf rond de ingebruikname van de robot al aan die positionering ook te willen automatiseren. “We zijn er nog steeds mee bezig en zijn al een aardig eind gevorderd met scantechnieken, maar het blijft een lastig onderdeel. Het kost nog wel even tijd voordat dat echt praktijkrijp is.”

De oogstrobot neemt steeds een rijtje wortels uit de trekbak.- Foto: Lex Salverda
De oogstrobot neemt steeds een rijtje wortels uit de trekbak.- Foto: Lex Salverda

De teler werkt ook al jaren met ozonontsmetting tijdens de wortelbewaring, om zo kraterrot te voorkomen. “Dat gaat goed, maar de afstelling van de apparatuur luistert erg nauw. Doe je dat niet goed, dan heb je alsnog problemen met schimmels en uitval. Ik heb wel het idee dat de wortels rustiger blijven, wellicht omdat de vorming van ethyleen onderdrukt wordt.”

Auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.