weblog

‘Focus op Pasen’

Met Pasen willen we asperges hebben. We beginnen op tijd met opstoken in de kas.

Normaal leggen wij altijd rond half februari folie over de aspergeruggen, om zoveel mogelijk warmte in de ruggen te krijgen. Dat we zo laat beginnen met folie leggen, komt omdat we eerder geen personeel hebben. Als ze er eenmaal zijn, proberen we ze wel zoveel mogelijk werk te bieden. Gezien de storm die twee weken geleden over Nederland raasde, vind ik het ook niet zo heel erg dat we nog geen folie hadden liggen. Ik heb veel folie zien liggen en hangen op plekken waarvoor die niet bedoeld was.

‘Ik ben niet zo enthousiast over het werken met personeel uit verschillende landen’

Teeltvervroegende maatregelen

De vraag is nu wanneer het personeel moet terugkomen. Op het moment van schrijven is het erg nat en heeft het weinig zin om teeltvervroegende maatregelen te nemen. Urgenter is de vraag misschien òf ze allemaal wel terugkomen. Afhankelijk van de tijd van het jaar hebben we 40 tot 45 Poolse mensen, waarvan zo’n driekwart al jaren bij ons werkt. Ik ben niet direct bevreesd dat we straks onvoldoende personeel hebben – ik heb nog geen signalen die daarop wijzen – maar in een paar maanden kan er veel veranderen. Ik ben ook niet zo enthousiast over het werken met personeel uit verschillende landen. Dat werkt groepsvorming in de hand, sommigen zien dat als een voordeel, ik niet.

‘Geen asperges uit buitenteelt met Pasen’

Met Pasen asperges hebben

Pasen valt dit jaar op 1 en 2 april. We willen dan asperges hebben, daarom starten we op tijd met opstoken in de kas. Met de asperges uit de buitenteelt zal het moeilijk worden, verwacht ik: de kans is levensgroot dat die er voor Pasen nog niet zijn.

2018 pakt gunstiger uit

Vorig jaar – Pasen viel 14 dagen later – was dat wel anders. De piek in de kas viel toen samen met de minitunnels. Duitsland had op dat moment zelf voldoende asperges. Het zorgde er mede voor dat de financiële resultaten in 2017 per bedrijf zeer uiteen liepen. Ik hoop en reken er eigenlijk ook op dat 2018 gunstiger uitpakt: Pasen valt vroeg en er is vorig jaar in de vollegrond nog lang doorgegaan met steken. Veel van die percelen zijn matig het najaar ingegaan. Dat kan de productie drukken en dat kan gunstig zijn voor het saldo.

Of registreer je om te kunnen reageren.