teeltgeluid

‘Eerst weer even voeling krijgen met de wortels’

Na een onderbreking in verband met zijn bloembollenteelt startte Peter Kortstra in Marknesse op zaterdag 2 september weer met het opzetten van witlofwortels. Het ras is Vintor.

“De wortels zitten inmiddels zo’n 10 maanden in de koeling, dan is het logisch dat ze wel wat slijtage beginnen te vertonen. Het is niet meer dan in andere jaren, maar hier en daar zien we wel wat bevroren punten. De wortels die dat het ergste hebben, gooien we er bij het opzetten tussen uit. Voor de zekerheid verversen we het water na een paar dagen om vervuiling in het water kwijt te zijn. Dat doet de wortels zichtbaar goed. En ik wilde net vertrekken om nieuwe onderdelen te halen voor de blower, want de zuurstofvoorziening moet nu natuurlijk helemaal optimaal zijn”, aldus Kortstra vorige week.

Constante temperatuur

De teler start met een watertemperatuur van 14,5 graden Celsius en een luchttemperatuur van 13,5 graden Celsius. “Zeker als je twee maanden geen wortels geforceerd hebt, moet je eerst weer even voeling krijgen met hoe de wortels aan te pakken en hoe het lof reageert. Ik begin dan het liefste wat rustiger en ga uit van een constante temperatuur gedurende ons 23-daagse trekregime. Ik wacht liever een dagje langer met de oogst dan dat blijkt dat we te hard hebben aangezet. Je loopt dan teveel risico dat de pit te snel doorgroeit en de kwaliteit van het lof wat minder is.”

Minstens 80 cent

Toen Kortstra eind juni stopte met oogsten lag de prijs op een niveau van 40 cent per kilo. “Op dit moment zit de prijs in de vrije handel rond € 1. Dat klinkt al een stuk beter, maar toch heb je dat soort prijzen gewoon nodig. Om royaal uit de kosten te komen, moet je minstens 80 cent beuren. Het verbaast mij dan ook nog steeds dat wij als telers genoegen nemen met (veel) lagere prijzen.”

Uitdikken wortels

Eind augustus deed Kortstra nog een rondje langs zijn percelen witlofwortels. “De wortels die we rond 10 mei in de polder gezaaid hebben staan goed. Bij die een dag of 4 à 5 later gezaaid zijn, was het moeilijk om ze erop te krijgen, vooral Vintor. Momenteel zitten de wortels goed in het blad, maar in de komende periode krijgt de worteldikte pas vorm. Ik denk dat het wel goed komt, hoewel de verdeling wat minder is waardoor ze wat minder uniform zullen zijn. Ik verwacht wel voldoende wortels per hectare.”

Wortels behandelen

Een probleem dat opduikt is Sclerotinia, met name door het in vocht vanaf de tweede week van augustus en bijkomende hogere temperaturen. “Wortels die flink zijn aangetast, rotten weg en blijven op het veld achter, daar heb je geen last meer van. Maar er zitten er ook tussen die het veel minder opvallend hebben. Het wordt belangrijk de wortels bij het sorteren goed te behandelen voordat ze de koelcel ingaan. Verder spuiten we bitterzout om het blad wat harder te maken. Dat is het enige dat we er nu aan kunnen doen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.