teeltgeluid

‘Grote opkomstverschillen in de wortelteelt’

“Atlas staat van de drie rassen die wij hebben, wel wat minder”, stelt Herman Leijten in Tollebeek vast. “Dat hoort een beetje bij dit ras, maar in zo’n moeilijk jaar is dat nog duidelijker te zien.”

Leijten praat over een opkomst van 150.000 tot 230.000 planten per hectare. “Gemiddeld staan er dus 180.000 tot 200.000, maar de vraag is of dat ook allemaal goede wortels worden”, zegt de teler. Over de rassen Vintor en Baccara is hij met ruim 200.000 planten per hectare wel tevreden. “Er zijn dit jaar nogal wat opkomstverschillen bij witlofwortels. Die zijn vaak te wijten aan het weer of het verschil in vochttoestand van de bodem. In dit geval zijn op dezelfde dag gezaaid en hebben ze dezelfde weersomstandigheden meegemaakt. Ondanks het droge voorjaar was de bodem goed vochtig.”

Spelen met onkruidbestrijding

Het onkruid wist Leijten in zijn biologische wortels goed de baas te blijven. “Dat begint al vóór het zaaien door over de rug heen te schoffelen. Net voor het gewas opkomt, gaan we er met een onkruidbrander overheen. Tussen de ruggen kunnen we het verder met schoffelen goed bijhouden, wat op de ruggen is blijven staan, hebben we met de hand verwijderd. Het voordeel van witlof is dat je het relatief laat zaait. Dat biedt ruimte om met de onkruidbestrijding te spelen.”

Bitterzout spuiten voor harder blad

Een eventuele bijbemesting met OPF (biologische NPK-meststof) was nog niet aan de orde. “Uit de monsters bleek dat er nog voldoende in de bodem zat. Alleen op één perceel in Ens (Flevoland) hebben we wel OPF gebruikt, omdat daar de binnenste bladeren niet meer doorgroeiden. Verder spuiten we bitterzout om het blad wat harder te krijgen en de bladgroei wat te remmen. Anders wordt het gewas te weelderig en is het gevoeliger voor schimmels.”
De aanwezigheid van witlofmineervlieg wordt gevolgd met vallen, maar waarschuwingen en een advies om te bestrijden zijn tot op heden uitgebleven. Voor wortelluis was het tot nog toe te nat.

Witlof niet forceren in periode juni-oktober

Vanaf begin juni tot in oktober forceert Leijten geen witlof. “De erwten hebben we drie weken geleden al geoogst. We zijn nu vooral bezig met het bestrijden van schimmels in de uien. Verder hebben we de aardappelen nog een keer gebrand om het loof te doden en het onkruid te bestrijden. Als je dat niet doet, zit je tijdens het rooien met de problemen. We hebben het op dit moment wat rustiger, maar dat mag ook wel even.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk een overzicht van alle artikelen over witlof

Of registreer je om te kunnen reageren.