‘Aan de vraag naar asperge ligt het niet’

Frank Swinkels in Ysselsteyn rijdt in de laatste rij van een perceel asperge waarvan hij de zijkanten van de ruggen aan het affrezen is. "Zo werk ik ook het grotere onkruid eronder en trek ik de paden wat los."

Op dinsdag na Pinksteren werden op dit verwarmde perceel met minitunnels de laatste geoogst. "We oogsten dit perceel voor het derde jaar. Dan mag je een wat hogere productie verwachten dan wat we gehaald hebben, maar het financiële resultaat is goed en daar gaat het uiteindelijk toch om."

Mooi resultaat in de kas

Ook op het kasseizoen blikt Swinkels tevreden terug. "De prijs heeft geen pieken gekend, maar is lange tijd vrij constant op een mooi niveau gebleven. Ook hier had de productie wat hoger mogen zijn, maar per saldo hebben we een mooi resultaat gehaald."

Productie begint te lopen

Op 18 mei oogst hij nog in een perceel van 5,5 hectare met alleen zwartwit folie. "Daarmee maken we het seizoen vol. Tenminste, in ieder geval nog vier weken; dan kijken we wel hoe de situatie is." Het perceel werd in 2010 geplant en er zitten twee behoorlijk natte plekken in. "Achteraf hadden we het hier anders moeten doen, maar ja." Los van die plekken vertoont Backlim vrij veel roest en rotte plekken. "Ik weet niet waarom, maar het is niet wat ik van Backlim gewend ben. Ik had ook verwacht dat het tijdens de afgelopen periode met warme dagen zou verdwijnen, maar dat is niet zo." Het andere ras Cumulus vertoont de aantasting vrijwel niet. Ook op dit perceel loopt het nog geen vaart met de productie. "Het begint nu eigenlijk pas te lopen, de kilo's moeten nog komen."

Allert op aspergevlieg

De eerste aspergevliegen signaleerde Swinkels tijdens de warme dagen. Door de wisselende weersomstandigheden kwam het nog niet tot een bestrijding. "Nu het weer kouder is, zie ik ze ook niet meer, terwijl ze toch gemakkelijk te vinden zijn. Bij warmer weer zullen ze wel weer actief worden, dan grijpen we in."

Aantrekkende prijsvorming

Over wat het seizoen nog brengen gaat, is hij optimistisch. "De prijsval net na Pinksteren is logisch en van tijdelijke aard. Je mist een veildag. Meestal is er begin mei wel een prijsval als de verschillende teeltsystemen bij elkaar komen. Ik denk dat de prijs weer zal aantrekken tot een niveau van zo'n 5 euro per kilo voor de beste kwaliteit. Als dat zo is en ik zie de productie op dit perceel nu ook goed op gang komen, dan kunnen we nog een paar mooie weken hebben. Aan de vraag zal het in ieder geval niet liggen, die blijft er voorlopig nog wel."

Of registreer je om te kunnen reageren.