922 bekeken

‘Aantal witlofbedrijven viert wat langer vakantie’

"Er is te weinig witlof." De verrassende mededeling komt van Rien Reijngoudt in Sint Philipsland.

"Het lijkt erop dat er bedrijven zijn stilgelegd en dat een aantal bedrijven zo slim is geweest wat langer vakantie te vieren. En misschien speelt het weer een rol en zijn er buitengroenten weggeregend. De een zijn dood, de ander zijn brood."

Met dat 'brood' valt het overigens nog mee, want de kostprijs wordt nog steeds niet goedgemaakt. "Vandaag bijvoorbeeld zie je een klokprijs voor extra kort grof van ruim €1,40 voorbijkomen, maar voor de rest is de prijs heel gewoontjes. En dan is de vraag wat de uitbetaalprijs is. Daar gaat het uiteindelijk om: die is structureel onder de kostprijs, waarbij we de verpakkingskosten nog niet hebben meegeteld. Met kostprijs bedoel ik dat je alles moet inrekenen: dus ook de noodzakelijke reserveringen voor een nieuwe trekkerij als die na vijftien of twntig jaar versleten is."

Rabo-'visie'

Bedrijven die nu nog stil liggen, komen weer in productie: "Zit iedereen weer op zijn normale niveau, dat betekent dat gewoon 'terug naar af'. Wat er moet gebeuren? Eigenlijk interesseert het me niet zo veel meer, we zien wel wie er overschiet. Het bedrijfsresultaat hangt af van de kostprijs, maar meer nog van het aantal missers dat een bedrijf weet te vermijden. Wij produceren nog steeds 70 kilo per vierkante meter."

Op internet kwam een econoom van de Rabobank voorbij: "de land- en tuinbouwsector heeft wel visie, maar weet die niet om te zetten in daden, wist hij te vertellen. Ik heb een reactie geschreven: als de Rabobank zo veel visie heeft, waarom verkopen ze dan een tuinbouwbedrijf van €13 miljoen voor €3 miljoen? Terwijl de Rabo nota bene een stroppenpot heeft. Met zulke acties gaat de tuinbouw uiteindelijk zeker ten onder."

Balanceren tussen rooien en groeidagen

De trek gaat momenteel met het ras Flexine. Bij de start wordt de pittemperatuur op 17,5 graden Celsius gehouden, afbouwend naar 15,5 graden. Op het ene bedrijf van Reijngoudt wordt tot half oktober met Flexine doorgetrokken, opgevolgd door 4 hectare Podium en 4 hectare Vintor. Op het andere bedrijf wordt Flexine doorgetrokken tot half november. "Het lof is mooi, maar dit jaar vonden wel voor het eerst wortels met Phytophthora. Zonder oorzaak, misschien is het ras toch een juffertje. Podium hadden we vorig jaar in een proef, met mooie kroppen. Met Vintor stoppen we: die wortels zijn vaak te grof 500 stuks in een trekbak, voor kleinverpakking."

Het nieuwe seizoen wordt gestart met Topscore. "De wortelmaat loopt wel voor: Een jaar geleden in week 34 was de gemiddelde diameter 2,1 centimeter, dit jaar is dat 2,6 centimeter. Blijft de groei en er goed in zitten, dan wordt het balanceren tussen op tijd rooien en het benodigde aantal groeidagen."

Of registreer je om te kunnen reageren.