‘Zelf keuren, daarmee maken we een grote stap vooruit’

"We zijn nu vooral bezig met 'niet te veel': het afwerken van de boekhouding en het bijwonen van vergaderingen en bijeenkomsten, zoals die voor de verlenging van de spuitlicentie", aldus Peter Verschuren in Raamsdonk.

"Bij The Greenery hebben we een interne cursus gehad om ons op te leiden tot keurmeester voor broccoli. Dit past in het kader van de reorganisatie van het bedrijf: het aantal locaties wordt teruggebracht en het grootste deel van de productkeuring wordt bij de teler zelf gelegd. Het product gaat naar de keuring direct naar het distributiecentrum (DC) van de koper, op die manier wordt ook de opslag bij de teler een deel van dat DC. Het product eerst vervoeren naar de handelslocatie van The Greenery in Barendrecht is er dus niet meer bij, als ik de nieuwe werkwijze goed begrijp. Dat betekent als teler wel een omslag in denken."

Risico bij teler

'Zelf je eigen product keuren' doet denken aan de slager die zijn eigen vlees keurt. "Dat is wel een punt, al denk ik dat telers heel goed in staat zijn om kritisch naar hun product te kijken", zegt Verschuren. "Het gaat erom faalkosten te voorkomen: tien pallets afsturen en weer terugkrijgen omdat er iets loos is, dat kost alles. Door dit risico bij de teler weg te leggen, laat hij het wel om gemakzuchtig met die keuring om te gaan. De kosten worden dus niet afgewend op alle telers. Bovendien weet niemand meer van de kwaliteit van zijn product dan de producent zelf."

Meer afstand

Zelf keuren is eerder geprobeerd, dat liep toen spaak, herinnert Verschuren zich. "Daar heeft iedereen van geleerd, de cursus die we hebben gehad is ook een resultaat van dat leerproces." Nog een argument voor succes is dat teeltbedrijven steeds grootschaliger en professioneler worden. "Laat ik voor mezelf spreken: door de groei van ons bedrijf, staan we tegenwoordig wat verder van het directe productieproces af. Door die afstand is 'zelf keuren' al wat makkelijker dan wanneer je zelf de hele dag aan het oogsten en inpakken bent."

De productie-efficiëntie die het oplevert, is direct merkbaar, vindt Verschuren. "Lagere faal- en keurkosten werken direct door op de steeds nauwer wordende winstmarges. Doen we dit goed, dan betekent dat in een keer een flinke stap voorwaarts. Het is een kans die we niet mogen laten liggen, de tijd is er rijp voor."

Of registreer je om te kunnen reageren.