1110 bekeken

‘In nu aspergeruggen afdekken zie ik geen voordeel’

"Het loof is geklepeld, en ingewerkt en daarna zijn de ruggen nog lichtjes aangeploegd om de vorming van onkruid extra te gaan. Dat is in de eerste week van november gebeurd", vertelt Maarten van Hoof in Olland.

Dat aanploegen is iets van de laatste jaren. Voorheen werd er uitsluitend gefreesd voor het opploegen. Dan wilde het nog weleens gebeuren dat pollen onkruid die zich in de winter ontwikkelden, in de rug terecht kwamen. Door nu licht aan te ploegen, komt dat niet meer voor.

Weinig Botrytis

De druk van Botrytis viel mee, blikt Van Hoof terug. Augustus gaf door de vele neerslag wat meer druk, maar dat nam in september weer af. De aspergekever gaf weinig problemen, een keer spuiten met Calypso volstond.

De nieuwe aanplant met de rassen Cumulus en Gijnlim maakten een voortvarende start, tot de droogte in mei en juni. "We hebben toen extra moeten beregenen, maar je kon wel merken dat die gewassen toen even een terugval kregen. Met extra stikstof is dat weer glad gestreken." De aanplant vervangt onder andere een hectare Gijnlim. De laatste asperges werden hier eind mei gestoken, daarna is op dat perceel nog ingezaaid met snijmaïs. "Dat ging nog net."

Teeltondersteuning niet onnodig lang

De komende periode is het rustig: wachten totdat het gaat winteren, en dan opploegen. In het najaar al folie leggen is aan Van Hoof niet besteed. "Dat hebben we ook nog nooit gedaan. Het afgelopen voorjaar heeft het misschien wat vervroeging gegeven, maar in de meeste jaren heeft het volgens mij geen voordeel. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat een bedekking iets doet als het in januari en februari flink onder nul graden is. Bovendien trekt het muizen aan en is het goed te denken aan de acceptatie van teeltondersteuning, door die niet onnodig lang te gebruiken."

Of registreer je om te kunnen reageren.