laatste update:29 mei 2013

‘Straks kijken we terug op een goed seizoen’

“Het is een heel apart seizoen”, stelt Frank Goertz in Maria-Hoop vast. Het seizoen startte twee tot drie weken later dan normaal en qua productie is die achterstand door een aantal warme(re) dagen enigszins ingelopen.

“Ik schat dat we nu nog steeds zeven tot tien dagen achterlopen op de behaalde productie die we gewend zijn rond deze tijd”, aldus Goertz op 22 mei. “En het ziet er niet naar uit dat we deze week nog een inhaalslag gaan maken. Maar als het weer omslaat kan het zomaar weer heel anders zijn.”

Nog redelijke prijzen
In begin van het seizoen werden redelijk wat holle asperges geoogst, maar daar is nu nog nauwelijks sprake van. Wel is het percentage asperge met roest iets hoger dan gebruikelijk in deze periode. Over de prijsvorming in week 21 toonde de Limburger zich nog redelijk tevreden. “De prijs voor AA Super is nog circa 5 euro per kilo, dat is niet slecht. Je zou misschien wat meer verwachten, gezien de lagere productie door het koele weer, maar al met al… "

In verhouding oogst Goertz wel meer AAA, zeker van Grolim, Backlim en Herkolim. “Nee, daar schiet je niets mee op, want die worden gewoon slecht betaald.” De stekers klagen niet. “Ze weten dat de productie lager is en dat ze daardoor minder kunnen verdienen, maar ze weten ook dat ik daar niets aan kan veranderen.”

Minitunnels moeite waard
De minitunnels die Goertz had staan, zijn inmiddels opgeruimd. “Wij steken daar nog handmatig en dat kost veel tijd. Toch is het de moeite waard geweest om minitunnels te zetten. De prijzen hebben het korte seizoen van minitunnels rendabel gemaakt.”
Wat de komende maand nog gaat brengen, kan Goertz natuurlijk niet voorspellen, maar erg veel invloed op het lopende seizoen kan dat niet meer hebben. “In een warme periode kunnen er nog veel asperges uit de grond komen, maar dat zal niet zoveel invloed meer hebben op de huidige prijsvorming. Ik denk dat we straks terug kunnen kijken op een goed seizoen.”

Eerste schot traag
De nieuwe aanplant die op 27 april pas werd geplant, sloeg goed aan, maar het eerste schot kwam maar langzaam tevoorschijn. “Ze staan er na een maand redelijk goed op. Het zal nog wel even duren voordat het tweede schot zich meldt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.