‘Ik kies voor vlakke temperatuurschema’s’

Siem Jan Hemmes in Breezand, vlakbij Den Helder, oogst sinds week 12 Ombline. Daarvoor had hij Topscore. Hemmes forceert 22 hectare witlof.

Over de kwaliteit van Ombline is hij te spreken. “Het is een mooie uniforme partij en de kwaliteit is goed. We oogsten 100 procent Kort Grof en daar telen we ook op.” Ook de productie was in de eerste week met 174 gram per krop naar wens. Er staan in een verenkelingssysteem vijfhonderd wortels per bak. In week 19 volgt de omschakeling naar Flexine tot aan week 26. In de zomer trekt hij geen witlof.


Met de zaai van wortels in het vooruitzicht, is Hemmes al bezig met de rassenkeuze voor het nieuwe seizoen. “Ik denk dat Flexine de plaats van Vintor gaat innemen. Dat ras heeft een mooie uniforme wortel en krop. Maar we beginnen met een beetje Altas, dan Topscore en dan Ombline.”

Roodverkleuring voorkomen
Het trekregime zit bij Hemmes op 17,5 graden watertemperatuur en 16 graden lucht. Dat hanteert hij gedurende heel deze trekperiode. “We hebben één forceerruimte, daarom kies ik voor vlakke schema’s en zakken we niet in temperatuur. We komen wel uit op een trekduur van drie weken.” Tegen Phytophthora wordt Fenomenal aan het proceswater toegevoegd. In het geval van Ombline gebruikt hij in de laatste week van de trek geen ammonium meer voor de bemesting. “Dat doen we om roodverkleuring te voorkomen. Daar is dat ras toch wat gevoeliger voor.”

Rechtstreeks naar Venlo
De afzet verloopt via ZON fruit & vegetables. “Ze hebben ons gevraagd om voor hen witlof te gaan telen in verband met een toenemende vraag toen ze hun vestiging op Agriport in 2007 opende. In begin liep het wat stroef, maar momenteel is het naar volle tevredenheid. Nee, de sluiting van deze vestiging in Noord-Holland heeft geen invloed op onze afzet. Dagelijks blijft hier een vrachtwagen het witlof ophalen, net zoals bij collega Rob de Boer. Dat ging voorheen ook al rechtstreeks naar Venlo.”

Of registreer je om te kunnen reageren.