Doorgaan naar artikel

Caroline van der Plas: ‘Sla alarm over dat spruitje’

Na begin april elkaar in Den Haag te hebben getroffen kwam Den Haag nu naar de vollegrond. Caroline van der Plas bezocht vanmorgen de Hoekse Waard om in meer detail de zorgen van vollegrondsgroentetelers te vernemen.

Op 6 april boden vollegrondsgroentetelers een petitie aan aan de Tweede Kamer. De strekking van spruitenteler Kasper Kleijwegt en voorzitter Niels Zuurbier van de LTO vakgroep vollegrondsgroente was helder: als het huidig gewasbeschermingsbeleid ongewijzigd blijft, dan gaan er teelten uit Nederland verdwijnen.

Vanmorgen kwam kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) op haar beurt naar Mijnsheerenland. In de schuur van het bedrijf van Kasper Kleijwegt hoorde ze de zorgen en argumenten aan van een select gezelschap telers, zoals Jan Herbert, Jolanda Nooijen en Jean Paul Tacken. Kern van de boodschap was nu, net als eerder deze maand, dat het middelenbeleid van Den Haag en Brussel met alle mooie intenties volledig voorbij gaat aan de praktijk van moderne en duurzame tuinbouwbedrijven. Ook de gevolgen van het stikstofbeleid en de nieuwe nitraatrichtlijn voor met name de groenteteelt op zandgrond zijn volgens de telers even onpraktisch als desastreus.

Politiek luistert als publieke opinie beweegt

“Wij consumeren in Nederland wel wat we in Nederland niet mogen produceren”, vat Van der Plas de houding samen. “Zo lang de schappen van de supermarkten vol liggen met product uit heel de wereld, maakt de consument zich geen zorgen. En de politiek luistert pas echt als de publieke opinie beweegt.”

Het is daarom volgens de BBB-voorvrouw zaak om de Nederlander in het hart te raken, door op een aansprekende manier alarm te slaan. “Laat maar weten dat het Hollandse spruitje dreigt te verdwijnen. Het gaat natuurlijk om meer groenten, maar neem die spruit als voorbeeld. Daar heeft iedereen iets mee.”

Communicatie laten versloffen

Van der Plas stelt dat de Nederlandse agrarische sector te lang de communicatie over de land- en tuinbouw heeft laten versloffen. “Als je je verhaal zelf niet vertelt, dan doet een ander het wel, maar meestal niet op een manier die strookt met jouw praktijk.”

Streep door eiwittransitie?

Dat haar partij met voorlopig maar één zetel in de kamer toch wat kan betekenen illustreert ze aan de hand van de aangenomen motie die het kabinet opdraagt zich harder te maken voor toelating van veredelingstechniek Crispr-CAS 9. “We kijken goed waar we gemeenschappelijke standpunten kunnen vinden en kunnen zo toch tot een meerderheid komen. Wat ik nu hoor over hoe er een streep gaat door de eiwittransitie als de teelt van peulvruchten in Nederland onmogelijk wordt, dan biedt dat mogelijkheden.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin