Doorgaan naar artikel

Strafzaak ToBRFV-vaccin eindigt met boete

Het Openbaar Ministerie (OM) legt aan twee bedrijven een boete op van €50.000 voor het ontwikkelen van een crossprotectiemiddel van ToBRFV, een milde virusstam. De bestuurders komen niet voor de rechter.

Dat maakt het Openbaar Ministerie bekend na een strafrechtelijk onderzoek. In 2021 stuitten de onderzoekers van de NVWA op een kas met besmette planten. Daaruit ontstond het vermoeden dat werd geëxperimenteerd met een mild virus als crossprotectiemiddel. Na een inval en onderzoek heeft het OM de zaak rond.

Aparte bv opgericht

Volgens het OM is het middel feitelijk op de markt gebracht door het door verschillende tomatenkwekers te laten testen. Het Ctgb had hiervoor geen toestemming verleend. Voor het ontwikkelen en het op de markt brengen van het middel was een aparte bv opgericht. Door het oprichten van die bv en het middel door verschillende tomatenkwekers te laten testen, werd alles in eigen omgeving gehouden en daarmee de wet bewust overtreden, schrijft het OM. De twee bedrijven hebben in 2020 en 2021 gewerkt aan het ontwikkelen van een gewasbeschermingsmiddel. Er is geen melding van vervolging van telers die het middel testten voor beide bedrijven.

‘Ongelooflijk riskante operatie’

Wetenschappers en de NVWA noemden de ontwikkeling van een crossprotectiemiddel al eerder ‘een ongelooflijk riskante operatie’. Deze virusvariant zou ook tot schade leiden onder bepaalde omstandigheden. Bovendien liep de virusdruk enorm op bij bedrijven en een hele reeks onbedoelde besmettingen bij buurbedrijven.

Het OM legt de twee bedrijven nu een strafbeschikking op in de vorm van een geldboete van € 50.000. Omdat het OM de bedrijven vervolgt, krijgen de bestuurders een voorwaardelijk sepot opgelegd. Dat houdt in dat als zij in de toekomst opnieuw de fout ingaan, alsnog een strafvervolging zal worden ingesteld voor deze feiten. Deze bestuurders komen daarmee niet voor de rechter.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin