Vollegrond

Nieuws laatste update:24 jun 2021

Nauwe relatie Greenery en telers Tolpoort op tafel

Het Noord-Hollandse distributie- en verpakkingscentrum Tolpoort is de schakel tussen Noord-Hollandse telers en The Greenery. Blijft dat zo?

Een deel van de Noord-Hollandse vollegrondsgroentetelers overlegt met Coforta over een toekomst in of buiten de coöperatie. Een bericht van AGF.nl wordt niet weersproken, maar ook niet toegelicht. Half juli zullen de telers een persbericht naar buiten brengen, laat witlofteler Koos Groot desgevraagd weten.

The Greenery bevestigt dat gesprekken lopen over een zo goed mogelijke toekomstige samenwerking. Door de nieuwe structuur van The Greenery kunnen telers die relatie ook zelf meer vorm geven. Of dat onvoldoende is en telers de afzet zelf ter hand nemen buiten de coöperatie, is dus nog niet duidelijk. Veel van de producten van deze telers lopen mee in de vaste leveringsafspraken met Jumbo en PLUS. De telers lijken daarmee op het eerste gezicht stevig aan The Greenery verbonden.

Draaischijf Tolpoort

In toekomstgesprekken zal distributie- en verpakkingscentrum Tolpoort in Hoogkarspel centraal staan. Tolpoort is namelijk de draaischijf tussen The Greenery en telersverenigingen Quality Growers en West Fresh. Hoe zit dat?

Koos Groot is met zijn witlofbedrijf Horti Hydro Cultures lid van telersvereniging Quality Growers. Kernactiviteit is een verpakkingsbedrijf. Ook Mileka BV en witlofbedrijf Collectieve onderneming Ruiter hebben een derde van de aandelen van dat bedrijf dat zetelt in Tolpoort. Siemen Ruiter was oud-voorzitter van Veiling WFO en zo nog betrokken bij de opbouw van het jubilerende The Greenery.

Met telersvereniging West Fresh (bestaande uit vollegrondsgroentetelers) bezit Quality Growers dat distributiecentrum Tolpoort in Hoogkarspel. Tolpoort dient als draaischijf voor verpakking van veel Noord-Hollandse groente. Quality Growers Holland beschikt er namelijk over vier verpakkingslijnen en twee volautomatische sorteerlijnen plus een rekfoliemachine voor het inpakken van witlof of andere groente op schalen.

Diepe samenwerking

Het distributie- en verpakkingscentrum Tolpoort is dus van telers (Quality Growers en West Fresh). De relatie tussen telers en The Greenery gaat echter verder dan dat. The Greenery laat alle witlof flowverpakkingen inpakken door Quality Growers, meldt de website. De witloftelers achter Quality Growers zijn zelf goed voor een kwart van de witlofaanvoer van The Greenery. De relatie tussen de telers achter Tolpoort en The Greenery is overigens nog nauwer. The Greenery huurt kantoren op Tolpoort voor de industriespecialist Wagenaar. Dat huurt The Greenery dus van de telers. In hoeverre er nog een relatie is tussen The Greenery en telers over GMO-investeringen is niet duidelijk.

1.300 hectare

Dan is er die andere telersverening achter Tolpoort: Westfresh. Volgens de website telt de verenigng 1.300 hectare van negen bedrijven. Daar zitten grote bedrijven bij. Alleen de bedrijven Laan Andijk, Kok, Sikkink, Reus en Jong-Bakker, worden voorgesteld op die website. Hoewel Westfresh van oorsprong een vereniging is van bloemkooltelers, heeft het een flink marktaandeel in Nederlandse broccoli, en voorziet het menig supermarkt van spinazie, bleekselderij en diverse koolsoorten. Voor The Greenery staat daarmee veel op het spel de komende maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.