Doorgaan naar artikel

ACM keurt meerprijs PlanetProof goed

Telers krijgen voor ‘On the Way to PlanetProof’ waarschijnlijk een duurzaamheidsvergoeding na goedkeuring door de ACM. De winkelprijs zal weinig stijgen. Supermarkten moeten de vergoeding bekend maken.

Een meerprijs moet worden getoetst door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarop was het lang wachten, maar maandag 6 mei kwam het besluit naar buiten. De ACM heeft dit initiatief getoetst aan de concurrentieregels en geconcludeerd dat de vergoeding een duidelijk duurzaamheidsdoel heeft en weinig tot geen invloed zal hebben op de consumentenprijs in de supermarkt. SMK kan nu met supermarkten afspraken maken over deze vergoeding.

AH rekent meerprijs niet door

Telers in de keten van AH krijgen al een duurzaamheidsvergoeding. Die wordt vooralsnog niet doorberekend aan klanten, stelt Albert Heijn zelf. De telers van PlanetProof uit de concurrerende ketens krijgen nu zeer waarschijnlijk een eigen vergoedingsstelsel, gebaseerd op de doorrekening van de schema-eisen.

De ACM heeft vastgesteld dat de duurzaamheidsvergoeding waarschijnlijk geen beperking van de concurrentie zal opleveren. Daarom is de invoering ervan volgens de concurrentieregels toegestaan. Boeren en supermarkten behouden de vrijheid hun eigen prijzen te bepalen, en de vergoeding beslaat slechts een klein deel van de totale prijs.

Marktpositie versterken

Binnen de concurrentieregels zijn er extra mogelijkheden voor samenwerking tussen landbouwers om hun positie op de markt te versterken. De ACM heeft in januari 2024 de Leidraad samenwerking landbouwers vernieuwd, waarin de belangrijkste mogelijkheden voor gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven staan beschreven in overeenstemming met de concurrentieregels. Dit draagt bij aan het bevorderen van duurzamere productie en handel in landbouwproducten .

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin