Doorgaan naar artikel

Dwangsom failliete tomatenverpakker afgewezen

De Rechtbank Den Haag oordeelt dat de gemeente Zuidplas een tomatenverpakkingsbedrijf ten onrechte een dwangsom heeft opgelegd voor het verpakken van tomaten van derden.

Dat is goed nieuws voor de curator van het failliete bedrijf Tas Beheer, een van de bedrijven van het failliete gelijknamige tomatenbedrijf uit die gemeente. De gemeente Zuidplas had in 2021 een dwangsom van €250.000 opgelegd voor het verpakken van tomaten van andere bedrijven dan de eigen tomatenlocaties van Tas. Op de verpakkingslocatie werden naar schatting 500.000 kilo tomaten verpakt die van derden waren ingekocht. In totaal werd op die locatie 4 miljoen kilo tomaten verpakt. Het bedrijf mocht maximaal 10 procent tomaten verpakken van derden. De rechter haalt een streep door die dwangsom, omdat deze niet voldoende is onderbouwd. Hij is gebaseerd op een schatting die het bedrijf zelf opgaf, maar het is niet vastgesteld dat het in dat jaar ook daadwerkelijk ging om dat aantal.

Faillissement niet te voorkomen

Tas Tomaten ging in 2022 failliet en haalde in 2021 nog een omzet van € 7,4 miljoen. Dat liep terug in 2022 naar € 5,5 miljoen en een verlies van € 1,2 miljoen door het inzakken van de prijs voor snoeptomaatjes. Door de kostenstijgingen voor gas en personeel, maar ook een geschil over de afname van trostomaten was het faillissement, volgens de bestuurders, niet te voorkomen. De dwangsom speelde daarin dus geen grote rol.

De curator heeft de vordering van huisbankier Rabobank al kunnen voldoen uit verkoopopbrengsten. Voor de overige schuldeisers is het goed nieuws dat de dwangsom is vervallen. Crediteuren hebben een vordering van ruim één miljoen euro op Tas Tomaten, nog los van vorderingen die de failliete onderdelen beheer, trading en tomaten op elkaar hebben.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin