Vollegrond

Nieuws

Aspergevezels als verpakkingsmateriaal voor aardbei

De Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in München heeft van aspergeafval papier en verpakkingsmateriaal weten te maken. Het materiaal is geschikt om een doosje voor bijvoorbeeld aardbeien in te verpakken.

Als het ‘afval’ van de Duitse aspergeproductie van circa 130.000 ton in 2019, zoals te dikke, te dunne, gebroken of flink beschadigde asperges niet meer in een of andere vorm verkocht kunnen worden, dan komen ze veelal in de gft-bak terecht. Daarom was de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in München volgens Spargel & Erdbeer Profi geïnteresseerd in een project om dit ‘afval’ tot aspergevezels te verwerken voor alternatieve toepassingen, zoals als grondstof voor papier of karton.

Aspergeresten als verpakking voor aardbei

Uit het onderzoek komt naar voren dat van asperges vezels te maken zijn die in het laboratorium door middel van een vezelgietproces geschikt te maken zijn voor verpakkingsmaterialen. Hierbij valt te denken aan doosjes voor aardbeien. Hierbij zouden dan zelfs fleeces of absorberende pads meer nodig zijn.

Pogingen tot duurzaam gebruik van asperge vezels

In het door Bayern Innovativ gefinancierde project is eerst onderzocht in hoeverre aspergeresten daadwerkelijk geschikt zijn voor vezelproductie voor verpakkingsmateriaal. Hiervoor versnipperde het team van Zollner-Croll met een pulpmolen aspergeschillen, eindstukken en hele stelen van de aspergerassen Grolim, Gijnlim en Fortems. Deze breken de aspergevezels af om ze in het laboratorium te onderzoeken.

Het onderzoeksteam onderzocht eerst de vezelsuspensies op de ontwateringseigenschappen en het waterretentievermogen die belangrijk zijn voor de papierfabricage. Een analyse van de kwaliteit van de aspergevezelfiltraten en hun zuurstofbehoefte leverde informatie op over hoe goed de waterkringloop kan worden gesloten in de papierverwerking.

Van aspergevezels tot aspergepapier

Vervolgens werden de aspergevezels samen met cellulosevezels in verschillende mengsels tot laboratoriumvellen verwerkt en getoetst. Het resultaat: de aspergevezels blijken geschikt voor de productie van papier, omdat ze vergelijkbare sterktes hebben als zogenaamde sulfiet korte vezels. De individuele aspergevezels zijn duidelijk herkenbaar in het papier, de lichtbeige kleur weerspiegelt de natuurlijkheid van het papier. De vezelopbrengst is echter laag door het zeer hoge watergehalte van asperges. Omdat asperges schuimen als je ze maalt, is het heel belangrijk om de vezels voor het malen te wassen. Dit vermindert de belasting van de waterkringloop en verhoogt de treksterkte van de vezels. Er blijkt verschil te zitten tussen de genoemde aspergerassen op het effect van het maalresultaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.