Vollegrond

Nieuws 1 reactie

HAK in etalage tijdens telersonderhandelingen

HAK wordt verkocht. Ondertussen lopen de onderhandelingen over PlanetProof-telerscontracten door.

Investeerder NPM Capital is op zoek naar een koper voor de fabrikant van groenteconserven HAK. Het bedrijf zou ongeveer € 135 miljoen moeten opbrengen. HAK is sinds 2005 onderdeel van NPM Capital. Volgens het Financieele Dagblad probeerde NPM Capital HAK ook in 2016 te verkopen. Sindsdien heeft het bedrijf ook een versafdeling dat mixen levert voor de foodserice.

On the Way to PlanetProof

HAK kiest als verwerker voor producten uit een straal van 100 tot 150 kilometer en vraagt steeds vaker het teeltcertificaat On the Way to PlanetProof. Dat verandert niet, zegt Timo Hoogeboom, directeur van HAK. Operationeel verandert er vooralsnog niets voor het bedrijf: “Voor ons is het business as usual als het gaat om onze dagelijkse werkzaamheden en de uitvoering van onze strategie om te versnellen in plantaardige voeding in Noordwest-Europa.” Ook HAK Foodeko is onderdeel van het verkoopplan, de Duitse distributeur die HAK overnam voor haar exportstrategie.

PlanetProof-meerprijs

Telersvereniging De Schakel is door afnemer HAK al enkele maanden geleden op de hoogte gesteld van de geplande verkoop. De contractonderhandelingen voor komend seizoen zijn niet beïnvloed, zegt voorzitter Pieter van der Burgt van De Schakel. De PlanetProof-inkoopvoorwaarden vragen wel een ruimere onderhandeling op dit moment.

Met HAK moeten nog contracten gesloten worden voor speciale teelten als rode kool en spinazie. Deze producten moeten onder PlanetProof geteeld worden, maar over de meerprijs wordt nog gesproken. Onderwerp van gesprek is de gedeeltelijke afname door HAK van grotere percelen. De kosten voor het hele perceel spinazie zijn hoger, maar HAK kan niet alles tegelijk afnemen vanwege de capaciteit, waardoor PlanetProof-spinazie via andere kanalen goedkoper moet worden afgezet. Van der Burgt. “HAK is een geweldig bedrijf, maar de fabriek is eigenlijk iets te klein.”

Hij verwacht niet dat de geplande verkoop de onderhandelingen verder zal raken. Zorgen over de inkoopstrategie onder een nieuwe eventueel buitenlandse eigenaar, heeft hij niet.

Zware onderhandelingen door krapte

De Schakel heeft de meeste contracten met verwerkers al wel goedgekeurd. De verwachtingen bij telers waren hoog door een grote vraag naar conservengroente tijdens de coronacrisis. Die verwachtingen zijn niet genoeg uitgekomen, stelt Van der Burgt. “De voorraden waren laag bij de verwerkers, waardoor we konden vragen om een reële prijs. Bij erwten vroegen we 15 tot 20% hogere prijzen, maar dat is uitgekomen op 7 tot 9% meer. Het is hard gespeeld en eigenlijk is het goed dat telers steeds vaker zeggen dat ze het voor die prijs niet kunnen doen, vooral bij de korte teelten.”

De inkopers zeggen dan ook dat de prijzen voor glas, arbeid en blik hoger zijn en dat de retailprijzen een beperkte stijging mogelijk maken, aldus de voorzitter. “Tegen inkopers die het dan wel ergens anders gingen halen hebben we gezegd; ‘Ok, succes ermee’. Ze kunnen niet zomaar 500 hectare erwten op de vrije markt vinden. Gelukkig zijn we er nog een beetje positief uitgekomen, maar het is geen structurele verhoging natuurlijk. Als je voor teelten drie tot vier keer moet beregenen en de vergoeding is minimaal, dan houdt het een keer op.”

Lees ook: HAK luidt noodklok over verduurzaming

Eén reactie

  • b c l verschuure

    maak zeker dat ze het niet verkopen naar china!!!!

    dit is een waarschuwing.

    we zien het hier in australia je will be sorry 1 day bart verschuure

Of registreer je om te kunnen reageren.