Vollegrond

Nieuws

Duitse consument laat spruiten nog links liggen

Net als in Nederland valt in Duitsland de vraag naar spruiten in de handel tegen, en ook in de Duitse supermarkten loopt de consument ondanks acties nog niet warm voor spruiten.

Voor de tijd van het jaar is de vraag naar spruiten te gering, constateert het Duitse marktbureau AMI. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag op de Duitse groothandelsmarkten vanuit de handel en de horeca, ook bij de retail en de consument zijn spruiten nog niet echt in beeld.

Dalende prijstrend

Door de tegenvallende vraag zijn de prijzen op de Duitse groothandelsmarkten halverwege week 48 gedaald ten opzichte van vorige week. In week 47 werden Duitse spruiten op de groothandelsmarkten voor € 1,52 per kilo verhandeld en Nederlandse spruiten voor € 1,35.

Handel en consument

Dat de vraag vanuit de horeca afwachtend is, heeft de voor de hand liggende verklaring dat er een afwachtende houding is vanwege de onzekerheden rond corona en het ook in Duitsland hoge aantal besmettingen. Waarom de consument nog niet zo aan de spruiten gaat, is voor AMI lastiger te verklaren. Bij het huidige koudere weer en de niet al te hoge winkelprijzen zou de vraag juist moeten aantrekken. Desondanks ziet AMI dat in week 47 het aantal huishoudens dat spruiten kocht, net iets onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaren zit.

Duitse retail

In de Duitse retail zijn er van week 43 tot en met 48 dit jaar 58 acties gehouden, terwijl dat vorig jaar in dezelfde periode 73 acties betrof. In 2019 waren het er zo’n 60. De gemiddelde prijs in de Duitse supermarkten zat vorige week (47) op € 1,48 per kilo. Bij acties zit de prijs tussen 98 cent en € 1,38.

Nederlandse supermarkten

In Nederland lopen deze week volgens supermarktscanner.nl acties met spruiten bij Hoogvliet en Dekamarkt. Hoogvliet rekent € 1,58 per kilo en Dekamarkt € 1,78. Bij Dirk kosten ‘Hollandse kleine spruitjes’ € 1,98 per kilo en bij Albert Heijn kosten ze dat ook in een verpakking van 450 gram. Bij de Plus en Vomar is de Nederlandse consument het duurst uit met prijzen voor verpakte spruiten van omgerekend € 2,38 en € 2,39 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.