Vollegrond

Nieuws

Niet-selectieve Christian oogst groene asperges

Christiaens introduceert een niet-selectieve oogstmachine voor groene asperges. De machine haalt een rijsnelheid van maximaal 6 kilometer per uur.

Christian is het gepatenteerde nieuwe broertje van Chrisje en Chris, de twee niet-selectieve oogstmachines van Christiaens voor witte asperges. Christian is een getrokken machine voor de niet-selectieve oogst van groene (en paarse) asperges. De machine is ontwikkeld op vraag van telers uit het Verenigd Koninkrijk, die Chrisje of Chris wilden inzetten voor de oogst van groene, maar die oogst verschilt dusdanig van witte dat dit niet mogelijk was.

Getrokken machine

In 2019 is het eerste prototype van Christian getest, deze machine is dit seizoen verder getest en geoptimaliseerd voor de oogst van groene asperges. Christian is een getrokken machine en vraagt dus een trekkerchauffeur. De snelheid van de machine is afhankelijk van de capaciteit van de maximaal drie personen die achterop de machine staan, met een maximum van 6 km/uur.

Bij twee personen achterop is de maximale rijsnelheid 5 km/uur en vraagt de oogstduur van 1 hectare circa 2 uur, inclusief draaien, wisselen van kisten et cetera. Bij twee personen staan die op ruim 1,5 meter van elkaar, maar het is mogelijk een plexiglas scherm aan te brengen.

Lees verder onder de foto‘s


 • Christian is er voor de niet-selectieve oogst van groene asperges.

  Christian is er voor de niet-selectieve oogst van groene asperges.

 • Christian is een getrokken machine.

  Christian is een getrokken machine.

 • De speciale borstel geeft de asperges een 'duwtje' zodat de opvoerband ze allemaal meeneemt.

  De speciale borstel geeft de asperges een 'duwtje' zodat de opvoerband ze allemaal meeneemt.

 • Een heen en weer bewegend gekarteld mes snijdt de asperges recht af.

  Een heen en weer bewegend gekarteld mes snijdt de asperges recht af.

 • Via een opvoerband met grip gaan de asperges naar het werkplateau.

  Via een opvoerband met grip gaan de asperges naar het werkplateau.

 • Vanaf de leesbanden kunnen twee (tot drie) mensen achterop de machine de asperges voorsorteren.

  Vanaf de leesbanden kunnen twee (tot drie) mensen achterop de machine de asperges voorsorteren.

 • De ene leesband draait naar links, de andere naar rechts. Wat niet wordt uitgesorteerd, komt in de kisten onder de leesbanden terecht.

  De ene leesband draait naar links, de andere naar rechts. Wat niet wordt uitgesorteerd, komt in de kisten onder de leesbanden terecht.

 • Het geoogste product in de kist.

  Het geoogste product in de kist.

 • Het snijvlak is mooi recht.

  Het snijvlak is mooi recht.

 • Het bed na de oogst. - Foto: Stan Verstegen

  Het bed na de oogst. - Foto: Stan Verstegen

Gepatenteerd oogstprincipe

Christian snijdt de asperges net boven de grond af met een heen en weer gaand gekarteld mes. De grove snijhoogte van dat mes is mechanisch instelbaar. De fijne snijhoogte werkt met sensoren en is eveneens instelbaar. Het mes snijdt de asperge mooi recht af. Het mes is, indien nodig, makkelijk te vervangen. Dit geheel vormt de oogstkop en die door Christiaens gepatenteerd is.

Borstel zorgt voor extra ‘duwtje’

De afgesneden asperges gaan vervolgens via een opvoerband ter breedte van een bed omhoog en komen zo op werkhoogte. Aan het begin van de opvoerband zit een borstel die zorgt voor een extra ‘duwtje’ zodat de opvoerband alle asperges meeneemt. De opvoerband heeft grip en legt de asperges op een van de twee leesbanden, eentje naar links en eentje naar rechts draaiend. De leesbanden zijn in snelheid regelbaar via een draaiknop.

Voorsorteren

De mensen op de machine kunnen voorsorteren door een bepaalde sortering van de band uit te rapen en in kisten te leggen. Ook kunnen er kisten onder het einde van de leesbanden worden geplaatst waar dan de niet uitgeraapte asperges in terecht komt. De extra rekken onder en bovenop de machine bieden volop ruimte voor lege en volle kisten.

Geadviseerde aanpak

De ervaring tot nu toe leert dat dikkere rassen het meest geschikt zijn. Christians adviseert de eerste oogst met de hand te doen en vervolgens om de vier tot vijf dagen met Christian. Eventueel kan een ‘vooroogst’ van de langste asperges worden uitgevoerd, dan is de lengtesortering uniformer en daarmee ook de kopsluiting. Beide worden nog uniformer naarmate er vaker geoogst is, blijkt uit de testen in het afgelopen seizoen.

Tekst gaat verder onder de video

Oogstkop past op Chris

De maatvoering van de oogstkop van Christian is dusdanig dat deze ook op Chris past. Dat betekent dat Chris met die oogstkop voortaan ook groene asperges kan oogsten, maar bij de bouw moet een keuze gemaakt worden tussen wit of groen. Het verschil met Christian is dat Chris zelfrijdend is en op rupsbanden staat en daardoor ook onder zwaardere omstandigheden goed zijn werk kan doen.

Zowel Christian als Chris zorgen voor arbeidsbesparing, verbetering van de arbeidsomstandigheden en ze maken volgens Christiaens een betere planning mogelijk. Christian kost € 45.000 (excl. btw).

Of registreer je om te kunnen reageren.