Vollegrond

Nieuws

Dagmarkt blijkt grillig voor groente

Prijzen zijn iets minder extreem voor de meeste groenten, met nog altijd uitschieters.

Op de dagmarkt voor groente lijkt wat rust in te treden na de koopwoede door supermarktklanten na coronamaatregelen. Een aantal producten blijft lastig te verkrijgen. Een commissionair signaleert dat donderdag de grote kopers nog wel doordrukken voor de klok om supermarkten te beleveren. Andere kopers houden nog even af, omdat producten tegen de huidige prijzen lastiger te verkopen zijn. Het leidde tot iets minder extreme prijzen.

De kale veilingscijfers laten echter niet zien dat een deel van de teelt en handel probeert te overleven nadat handel is weggevallen naar horecaklanten. Ook zijn buitenlandse markten lastig bereikbaar, waardoor inkomende partijen en export bemoeilijkt wordt. De handel staat onder zware druk door beperkte beschikbaarheid en logistieke problemen.

Aanvoer loopt op

Een lichte normalisering in veilprijzen was donderdag wel te zien bij producten waarvan de aanvoer toch al toeneemt. Bij ZON liep de prijs voor gele paprika met een euro terug tot € 2 per kilo. De rode paprika hield wel stand op prijzen zo rond de € 2,50 in Venlo. Sinds dinsdag wordt in Venlo de afmijnzaal overigens niet meer gebruikt vanwege coronamaatregelen. Alle aankopen vinden digitaal plaats.

Ook bij trostomaten liep wat lucht uit de markt met een ruimer aanbod. Nog altijd leverde dat prijzen op van rond de € 2 per kilo. Bij The Greenery lagen die prijzen nog wat hoger (€ 2,50) voor het grove segment.

Lees verder onder de grafiek.

Prei duurder

Sommige producten blijven duur of werden duurder. De preiprijs kon ruim boven de euro uitkomen in Venlo tot wel € 1,39. De gemiddelde prijs over alle blokken lag wel iets onder de euro. In België kwam de gemiddelde preiprijs ook ruim boven de euro uit, namelijk € 1,16 voor de grootste sortering. Een klein plukje witlof ging zelfs van de hand voor € 3,75 bij de zuiderburen.

Ook in België was zichtbaar dat de veilingprijzen iets normaliseren. Bij komkommer is de prijs van € 0,33 (35‘ers) zelfs al weer aan de magere kant voor daghandel. Bij The Greenery lagen prijzen tussen de € 0,30 en € 0,40 voor de gangbare maten. Vergelijking van de prijzen gaat echter mank vanwege de veilwijze en heffingen.

Een Limburgs handelsbedrijf wil niet van normalisering spreken zolang voor bloemkool prijzen tot wel € 2,50 worden betaald.

Handel onder enorme druk

Bij deze aanzwellende Nederlandse glasgroentevolumes is het cruciaal dat markten bereikbaar blijven in Europa. De Nederlandse overheid pleit daarvoor in Europees verband. Het is maar één van de onzekerheden. Mogen winkels open blijven? Willen chauffeurs nog rijden, komt er nog voldoende product binnen? De handel staat onder enorme druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.