Vollegrond

Nieuws

Aspergeteler moet stikstofmaatregelen nemen

Een Brabantse aspergeteler mag zonder stikstofmaatregelen zijn biomassakachel niet gebruiken om teelt te vervroegen.

De provincie Noord-Brabant gaat niet in op het verzoek van de politieke partij Lokaal Brabant. De partij had gevraagd om een oplossing voor het bedrijf van Erik Verhoeven uit Cromvoirt dat nu al twee jaar de biomassakachel niet mag gebruiken vanwege stikstofregels.

De uitstoot van de biomassaketel is maximaal 50 kilogram stikstof per hectare, maar ligt in de buurt van het Natura2000-gebied Loonse en Drunense duinen. De lokale partij vindt dat de regelgeving doorschiet, omdat in de nabijheid industrie is met veel hogere uitstoot.

Wel vergunning met in- of extern salderen

Een snelle oplossing voor dit seizoen lijkt er op basis van de antwoorden van de provincie niet in te zitten. De provincie mag een hardheidsclausule niet toepassen om verhoogde stikstofuitstoot te ondervangen. De provincie Noord-Brabant denkt dat de teler met intern of extern salderen wel een vergunning kan aanvragen. De provincie neemt het initiatief om met het bedrijf in gesprek te treden.

Omschakeling naar biologisch speelt geen rol

Dat het bedrijf in omschakeling is naar biologische teelt, speelt geen rol. De provincie wil biologisch stimuleren, maar kan niet om een uitspraak van de rechtbank heen. De provincie gaf een verklaring van geen bezwaar (vvgb) af, maar de rechter haalde een streep door de vergunning.

Of registreer je om te kunnen reageren.