Vollegrond

Nieuws

Innovation Award voor oogstmachine Christian

De niet-selectieve oogstmachine Christian is een van de winnaars van een Innovation Award op de beurs ExpoSE.

Christiaens Agro Systems heeft dit jaar oogstmachine Christian geïntroduceerd voor de niet-selectieve oogst van groene asperge. Het is de eerste oogstmachine speciaal gericht op de machinale oogst van groene asperge. De jury van beoordeelt de Christian als een machine met duidelijke voordelen voor de gebruiker en met potentie om de markt te gaan veroveren.

De Christian van Christaens Agros Systems is de eerste niet-selectieve oogstmachine voor groene asperge. - Foto: Stan Verstegen
De Christian van Christaens Agros Systems is de eerste niet-selectieve oogstmachine voor groene asperge. - Foto: Stan Verstegen

De Innovation Awards worden jaarlijks uitgereikt op de beurs ExpoSE in Karlsruhe (D.) Ondanks dat de beurs dit jaar op 18 en 19 november vanwege corona niet doorgaat, heeft de organisatie VSSE (Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer) evengoed drie innovatie-awards toegekend.

Uitstrooitechniek

Een andere winnaar van een Innovation Award is de uitstrooitechniek STREUIX van 4 Disc uit Dortmund. De STREUIX dient voor het plaatselijk en specifiek uitstrooien van natuurlijke vijanden in bedekte teelten en bestaat uit een ijzeren balk waaraan uitstrooiunits zijn bevestigd. In bijvoorbeeld een aardbeienteelt op stellingen kan de balk bevestigd aan een smalspoortrekker bovenover twee rijen (of vier) stellingen getrokken worden, waarbij de doseerunits boven elke rij natuurlijke vijanden uitstrooien.

Aan de ijzeren balk hangen doseerunits voor het toedienen van natuurlijke vijanden. - Foto: 4 Disc
Aan de ijzeren balk hangen doseerunits voor het toedienen van natuurlijke vijanden. - Foto: 4 Disc

Wiedvingers

Verder kreeg de ‘Spargelfingerhacke SF-4 een Award voor de speciaal ontwikkelde wiedvingers om de zijkanten van aspergeruggen onkruidvrij te maken. De wiedvingers zijn ontwikkeld door Harlander Landtechnik. Aan het frame kunnen twee of vier elementen met de speciale wiedvingers worden gehangen. De voorste twee worden dan hydraulisch aangedreven en de achterste twee mechanisch. De hoogte en intensiteit is per element aan te sturen. Het geheel hangt voor aan de trekker, zodat achter de trekker nog een machine kan hangen om de paden te bewerken.

De vingerwieder van Harlander is speciaal ontwikkeld voor de zijkanten van aspergeruggen. - Foto: Harlander Landtechnik
De vingerwieder van Harlander is speciaal ontwikkeld voor de zijkanten van aspergeruggen. - Foto: Harlander Landtechnik

Of registreer je om te kunnen reageren.