Vollegrond

Nieuws

Niet langer ontheffing biologische asperge en spruitkool

Aan de nieuwe Annex 2020 lijst voor groentegewassen open teelt zijn vanaf 1 januari 2020 biologische aspergeplanten en spruitkoolplanten voor de vroege teelt toegevoegd.

Omdat er voldoende biologisch opgekweekte planten beschikbaar zijn, is het voor de biologische teelt van asperge en vroege spruiten (oogst tot half november) vanaf 1 januari 2020 wettelijk verplicht biologisch opgekweekt plantmateriaal te gebruiken.

Plantenkwekers

Voor de vroege teelt van biologische spruitkool heeft Bejo Zaden 5 rassen beschikbaar. Bij asperge leveren Plantenkwekerij de Kemp, Lenders-Peeters Organic Plants en Teboza Organics van diverse rassen biologische opgekweekt plantmateriaal. Bekijk het complete overzicht in de biodatabase.

Spruitkool overig

Biologisch uitgangsmateriaal is verdeeld in 3 categorieën. Deze staan in de Nationale Annex genoemd. Spruitkool overige teeltwijzen staat in categorie 2. Dat betekent dat er een ontheffingsaanvraag nodig is voor gangbaar uitgangsmateriaal indien een ras biologisch niet beschikbaar is.

  • Categorie 1: biologisch uitgangsmateriaal is verplicht.
  • Categorie 2: biologisch uitgangsmateriaal verplicht indien het ras beschikbaar is. Indien het ras niet beschikbaar is, kan er via Skal een ontheffing worden aangevraagd voor gangbaar uitgangsmateriaal.
  • Categorie 3: biologisch uitgangsmateriaal is niet verplicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.