Vollegrond

Nieuws laatste update:23 okt 2019

Maatregelen wateroverlast op basis betere statistieken

Stowa heeft een nieuwe set statistieken gepresenteerd voor het bepalen van de gevolgen van extreme neerslaghoeveelheden. De statistieken moeten leiden tot betere, preventieve maatregelen om de gevolgen van extreme neerslag te reduceren.

Hoeveel neerslag kan een polder aan voordat hij onder water staat? Bij welke neerslaghoeveelheden treedt een beek buiten zijn oevers? Welke maatregelen zijn er te nemen om dat te voorkomen en hoe effectief zijn die? Om antwoorden te vinden op dit soort vragen heeft Stowa (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) een nieuwe set statistiekproducten gepresenteerd voor het bepalen van (de gevolgen van) extreme neerslaghoeveelheden.

Extreme neerslaghoeveelheden

Waterbeheerders, provincies, gemeentes en andere partijen kunnen met de nieuwe statistiekproducten overal in Nederland zien hoe groot de kans is op extreme neerslaghoeveelheden en wat die hoeveelheden zijn. Daarmee kunnen ze berekenen hoe gevoelig een specifieke plaats of gebied is voor wateroverlast. Ook kunnen ze de effecten analyseren van maatregelen om dit tegen te gaan. Bovendien kunnen ze doorrekenen in hoeverre watersystemen ook in de toekomst bij uiteenlopende klimaatscenario’s bestendig zijn tegen extreme neerslag.

Overzicht neerslagproducten

Voor de nieuwe set statistiekproducten hebben KNMI en HKV alle statistische kennis over extreme neerslag geactualiseerd, aangevuld en verwerkt in een aantal belangrijke neerslagproducten. Een overzicht van alle opgeleverde producten staat in de brochure ‘Een actueel beeld van de kans op extreme neerslag’ die Stowa heeft uitgegeven. Kijk voor de neerslagstatistieken op stowa.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.