Vollegrond

Nieuws

NVWA: sector moet vooruit in voedselveiligheid

De NVWA wil zich meer op hoogrisicofactoren in de ketens richten, maar dan moeten private kwaliteitssystemen voor algemeen toezicht verbeteren.

Dat stelt de NVWA in de Staat van Voedselveiligheid, een overzicht van voedselveiligheid in verschillende land- en tuinbouwsectoren.

Terugtrekken uit brede monitoring

Uit dat rapport blijkt dat de NVWA voor een keuze staat om zich volledig op risicogerichte controle en handhaving te richten en zich terug te trekken uit brede monitoring van de levensmiddelenmarkt. Die richting beweegt de NVWA al op. Zo ontstaat er bij de toezichthouder meer ruimte om risicogericht toezicht te houden en bijvoorbeeld risico’s in de niet-reguliere handel te onderzoeken.

Hoofdkantoor van de NVWA in Utrecht. - Foto: ANP
Hoofdkantoor van de NVWA in Utrecht. - Foto: ANP

De NVWA onderzoekt of reguliere handhaving van wettelijke limieten in de toekomst ook met administratieve controles en gebruik van big data-modellen kan.

Bedrijven moeten eerst zelf nog stappen zetten. Bijvoorbeeld bij tracering is er nog te veel mis, schrijft de NVWA, in het bijzonder bij bewerkte voedingsmiddelen en ingrediënten. De NVWA wil betere handvatten om de traceerbaarheid af te dwingen en de strafbaarstelling gelijk te trekken.

Overzicht groenten en fruit

De Staat van Voedselveiligheid geeft onder meer een overzicht van de activiteiten van de NVWA in groenten en fruit. Het zijn eerder gepubliceerde resultaten uit 2015 en 2016 voor residu-onderzoek. Dat levert geen nieuwe inzichten op. Wel schrijft de NVWA dat het signalen krijgt dat in groenten en fruit partijen gangbaar worden verkocht als zijnde biologisch. Hoe vaak dat voorkomt, blijft onduidelijk.

De NVWA krijgt 'signalen krijgt dat in groenten en fruit partijen gangbaar worden verkocht als zijnde biologisch'. In welke mate dat gebeurt, is niet duidelijk. - Foto: ANP
De NVWA krijgt 'signalen krijgt dat in groenten en fruit partijen gangbaar worden verkocht als zijnde biologisch'. In welke mate dat gebeurt, is niet duidelijk. - Foto: ANP

Het vertrouwen van de Nederlandse consument in voedselveiligheid is wel relatief groot vergeleken met die van consumenten in andere EU-lidstaten, maar nieuwe risico’s ontstaan door technologische vooruitgang en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen.

Buitengrens van EU versterken

Een aanbeveling van de NVWA is om de buitengrens van de EU te versterken voor inferieure partijen voedingsmiddelen. Die partijen kunnen blijven zwerven langs Europese havens als de nationale autoriteiten hiervan onderling geen melding kunnen maken totdat ze zijn ingevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.