Doorgaan naar artikel

NVWA tevreden over aanpak Listeria in partij kiemgroente

Eind december moest de NVWA aan Duitsland en andere EU-landen melding doen van een partij kiemgroente met Listeria. Maatregelen zijn voldoende gebleken om risico’s te beperken.

De zaak kwam aan het rollen door de producent zelf die de Listeria bij metingen in het productieproces aantrof. Na een melding deed NVWA een melding in het meldsysteem Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Dat moet andere landen ook attenderen, maar de partij ging in zijn geheel naar een Duitse afnemer. De maatregelen die het bedrijf nam, zijn voldoende geweest om ziektegevallen te voorkomen, laat de NVWA weten bij navraag. “De partij is uit voorzorg uit de handel gehaald. Er zijn geen zieken in beeld.”

Bestrijden

Het bedrijf heeft zelf procedures ingezet om de besmetting te bestrijden. “Er is op dit moment geen aanwijzing dat beheersing van Listeria onvoldoende zou zijn”, stelt de NVWA op vragen.

Listeria monocytogenes kan infectieziekte listeriose veroorzaken. Het wordt wel de darmbacterie genoemd. De symptomen van listeriose lijken op die van griep: koorts, spierpijn, hoofdpijn en maag- en darmproblemen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin