Doorgaan naar artikel

LNV wil residugegevens publiceren en telers horen

Nederland gaat adresgegevens en residugegevens bekendmaken van haar onderzoek naar resten van bestrijdingsmiddelen. Eerst wil het ministerie van LNV bedrijven horen over deze stap.

De informatie die LNV gaat vrijgeven komt uit controles op bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit over heel 2023. Dat doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de hele keten. De gegevens zijn opgevraagd en worden waarschijnlijk gebruikt door milieuorganisaties om middelengebruik te monitoren en er over te publiceren.

Geen bedrijfsnamen

Het gaat om adresgegevens, maar geen bedrijfsnamen, zo blijkt uit het besluit dat gepubliceerd is in de Staatscourant. Publicatie van bedrijfsgegevens ligt gevoelig. Een glastuinder vroeg eerder dit jaar de rechter bedrijfsgegevens uit rapportages te halen over emissie die door NVWA openbaar waren gemaakt. Dit omdat de teler en zijn gezin vreesden voor consequenties. De rechter besloot dat bedrijfsnamen horen bij milieugegevens over emissies. Het ministerie maakt bij deze residugegevens dus een andere afweging en publiceert niet de bedrijfsnamen.

De NVWA doet zelf geen uitgebreide analyse meer met de monitoringsgegevens op resten van bestrijdingsmiddelen. De steekproef wordt kleiner en de dienst kan dan niet meer conclusies trekken over verschillen in product van Nederlandse bodem of import. Wel kan de NVWA aangeven dat het aantal overschrijdingen is afgenomen of toegenomen ten opzichte van de steekproeven uit de voorgaande jaren.

Tegen het besluit kunnen bedrijven een bezwaarschrift indienen en een zienswijze uitbrengen. Het ministerie wil de gegevens over vier weken openbaar maken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin