Vollegrond

Nieuws

AVL Motion presenteert volledig autonome asperge-oogstrobot

AVL Motion heeft een autonome oogstmachine ontwikkeld voor de oogst van asperge. De machine staat startklaar om dit seizoen in de praktijk verder te testen en te ontwikkelen. De planning is dat de robot aan het einde van aspergeseizoen 2018 in de markt wordt gezet.

De asperge-oogstmachine van AVL Motion is de eerste oogstrobot die autonoom door het veld rijdt. Volgens Arno van Lankveld, eigenaar en oprichter van het Westerbeekse AVL Motion, zijn alle functionaliteiten getest en staat de machine startklaar om zelfstandig asperges te gaan oogsten. Naast de laatste afstemming van de verschillende functionaliteiten die met elkaar moeten samenwerken, zullen dit seizoen ook duurtests en tests op bestendigheid tegen weersinvloeden worden uitgevoerd.

Veel mechanisch

Het idee bij de ontwikkeling van de oogstmachine was om zoveel mogelijk uit te gaan van mechanische werking. Hoe meer regeltechniek en elektronica, hoe groter de kans op storingen, vooral bij slecht weer. Ook is een mechanische storing makkelijker te verhelpen dan bijvoorbeeld een software storing. De machine heeft dus vooral een mechanische werking, maar zand, regen, water en wind kunnen toch roet in het eten gooien. “We gaan pas met de machine de markt op als alle risico’s zijn uitgesloten en de machine volledig volgens plan functioneert” aldus Van Lankveld.

Compact en autonoom

De machine is onderscheidend, omdat de oogstrobot van AVL geheel zelfstandig werkt. De machine volgt tijdens de oogst met constante snelheid het aspergebed. Voorop de machine zit een foil-guiding-mechanisme dat het aspergebed ontdoet van de folie. De machine detecteert zelf wanneer deze aan het eind van het bed is. Dan volgt het enige moment waarop menselijke hulp nodig is: met behulp van een joystick wordt de machine gedraaid waarna het zijn weg kan vervolgen op het volgende bed.
Tekst gaat verder onder de foto

Foto: AVL Motion
Foto: AVL Motion

De machine bepaalt de locatie van de asperge en snijdt met behulp van de gepatenteerde oogstmodule de asperge op de juiste lengte af. Daarna wordt deze uiterst voorzichtig uit de grond gehaald. Eén oogsthandeling duurt op deze manier een fractie van de tijd van een traditionele oogsthandeling.

Na de oogst zorgt de machine voor herstel van het bed, waardoor het zandbed gedurende het gehele seizoen intact blijft. Ook is de bodemdruk minimaal omdat de oogstmachine voorzien is van rupsbanden.

Het 2de onderscheidende en zeer aansprekende element is de compactheid van de machine. Bij het vervoer tussen verschillende percelen past de machine op een tridem kiepaanhanger en is dus transportabel door een chauffeur met BE-rijbewijs.

Capaciteit

De machine werkt de klok rond en van iedere 8 uur wordt gemiddeld 1 uur besteed aan het afhalen van de asperges en het keren van de machine aan het einde van de rij. Het advies van AVL is om 1 keer per dag te oogsten. Met een capaciteit van 15 hectare kan dan de inzet van ruim 19 personen worden bespaard. Over de hele dag (24 uur) zijn nog slechts 3 personen benodigd om de machine te bedienen. Omdat de machine zelfrijdend is en wordt bediend door 1 persoon, wordt verder op productiviteit bespaard. Bovendien blijft de trekker van de klant beschikbaar voor andere werkzaamheden.

De planning is dat de robot aan het einde van aspergeseizoen 2018 in de markt wordt gezet en vanaf seizoen 2019 in werking te zien zal zijn op nationale en internationale aspergevelden.

Samenwerking

AVL Motion maakt gebruik van de adviesdiensten van bedrijven met een bewezen trackrecord. Zo is bij de ontwikkeling van het besturingsconcept en het verder uitwerken van het mechanische gedeelte van de machine gebruik gemaakt van een team ingenieurs van TCPM Ingenieurs en Adviseurs uit Boxmeer. TCPM ondersteunt industriële bedrijven met passende oplossingen op het gebied van engineering, projectmanagement en industriële veiligheid. AVL werkt ook samen met bijvoorbeeld Landbouwmechanisatiebedrijf Coenders Lottum.

Of registreer je om te kunnen reageren.