Vollegrond

Nieuws

Opnieuw actie met ‘gouden’ bloemkolen

Ruim 1.700 vergeelde bloemkolen van bio-teler Krispijn van den Dries uit Ens zijn deze week in no-time verkocht.

Dat meldt een woordvoerder van streekproductverkoper de Streekboer. Het initiatief van de Streekboer om te stunten met gele bloemkolen tegen een gereduceerde prijs is niet nieuw. En vorig jaar bood Van den Dries kool aan via Facebook. Het doel is om onnodige vernietiging van voedselproducten tegen te gaan.

Provincie Friesland nam 500 bloemkolen over. De prijs voor een ‘gouden’ bloemkool van 1,5 tot 2,0 kilo bedraagt € 1,75. “Hiervan is € 0,75 voor de boer en € 1,00 voor ons. Er moet nog wel belasting af”, aldus de woordvoerder van de Streekboer.
Lees verder onder het Facebook-bericht

Te veel zonlicht

De gele kleur is ontstaan door blootstelling aan te veel zonlicht. Reguliere afnemers willen de gele bloemkolen niet hebben. De smaak van de bloemkool is hetzelfde, volgens de Streekboer. Om ze aan de voedselbank te leveren, is te duur. “Het oogsten van bloemkolen kost geld: het is voor boeren niet rendabel deze allemaal voor niks weg te geven.”

De woordvoerder van de Streekboer verwacht niet dat het invloed heeft op de verkoop van witte bloemkolen. “Deze week zullen er veel bloemkolen gegeten worden, maar vanaf deze week zullen mensen gewoon weer witte bloemkolen kopen.”

Lees ook de marktanalyse: Kwaliteit bloemkool goed, prijs slecht

Of registreer je om te kunnen reageren.