Doorgaan naar artikel

‘Ze groeien rustig en de eerste rassen zijn gestiekt’

Op 2 april is Jack Weel uit Lutjebroek (N.-H.) onderweg naar plantenkwekerij Gitzels om bloemkoolplanten te gaan halen. “We zouden morgen gaan planten, maar gezien de weersvoorspellingen gaat dat niet lukken. We proberen de partij voor deze week vanmiddag te planten.”

Dit illustreert de uitdagingen die we tegenkomen in dit plantseizoen. “De eerste hebben we wel volgens plan op 7 maart geplant, maar de planten stonden al drie weken afgestapeld op het erf. In overleg heeft Beekenkamp die toen al geleverd, omdat ze al plantklaar waren. Zo lang op het erf is niet ideaal, maar het ging niet anders. We hebben ze voor het planten gespoten met calcinit, daar knapte ze wel van op. Vervolgens zijn ze goed aan de groei gegaan.”

Wekelijks plantstrategie

In principe plant Weel wekelijks, maar het is wel de goede momenten en de geschikte percelen uitzoeken. “Onze vroege bloemkool had ik willen planten op percelen waar facelia heeft gestaan, maar dat ging niet. Dus zijn we uitgekomen op percelen waar we in het najaar alleen de ‘strukken’ gefreesd hebben. Alles is goed verteerd, dus bij het planten hadden we daar helemaal geen last van.”

Rassenkeuze

De vroegste rassen in 8-cm perspotten zijn Easytop en Speedstar. In 6-cm perspotten staat ook Easystar, waarna Weel overschakelde op stertrays met de rassen Easytop, Prudentia, Sevilla en SV 5777. In week 12 en 13 kwamen de rassen Sevilla en Alcala in 228-trays en in week 14 waren dat Alcala en Guideline.

Bemesting en planten

Vóór het planten strooit Weel 50% van zijn bemesting in de vorm van KAS of MAS. De overige 50% gaat in de vorm van vloeibare NTS bij het planten. Bij het planten zit voorop de trekker een frontfrees. Planten doet Weel met een Ferrari halfautomaat met daarop 4 planters. Dan volgt de onkruidbestrijding voordat hij vliesdoek legt. “Ik hoop dat we het er niet tussentijds af hoeven halen om te schoffelen, maar dat is altijd afwachten.”

Oogst winterbloemkool

Weel verwacht op 4 april zijn eerste winterbloemkool te oogsten. “Ze groeien rustig en de eerste rassen zijn gestiekt. We hebben dit seizoen niet de allervroegste rassen.” Hij dekte ze af met wildgaas vanwege wildschade op een van zijn percelen. “Op één perceel hebben we in één ras wat uitval door de vele regen en de vorst. De andere rassen staan er wel goed op. Het andere perceel is vorig jaar opnieuw gedraineerd, dus heeft meteen zijn diensten bewezen.”

Bloemkool en broccoli

Jack zit sinds 1 januari 2024 met zijn vrouw in een vof. Zijn ouders zijn uit het bedrijf gestapt. Weel teelt circa 60 hectare bloemkool en zo’n 15 hectare broccoli. De broccoli wordt in kuubkisten aan een afnemer geleverd die ze verder verwerkt. Er zijn twee vaste personeelsleden, een fulltime en een voor 30 uur. Daarnaast werkt Weel met los personeel.

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Jack Week
Jack Weel

Teelt in een vof met zijn vrouw zo’n 60 hectare bloemkool en circa 15 hectare broccoli

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin