Vollegrond

Nieuws

Koelcellen met witte kool puilen uit

De koelcellen voor witte kool zitten zowel in de Duitse koolstreek Ditmarschen als in Nederland bomvol. Omdat de markt voor witte kool al langer slecht is, besluiten telers tot frezen of ze hopen op een meer ludieke manier van hun kool af te komen.

Het overschot aan kool is het resultaat van een aanhoudende slechte marktsituatie en een zeer voorspoedig verlopen groei tijdens het groeiseizoen. Aangezien dat niet alleen voor Nederland en Duitsland geldt, zijn de mogelijkheden om kool elders te slijten minimaal. Ook de fabrikanten die witte kool tot zuurkool verwerken, tonen geen interesse meer om nog product af te nemen.

Kool aanbieden via Facebook

Deze situatie bewoog Krispijn van den Dries uit Ens om zijn 60 ton nog op het veld staande kool op Facebook aan te bieden, maar een koper voor deze partij heeft hij nog niet gevonden. Hij heeft zijn contracten ingevuld, maar voor de onverwacht hoge productie arbeids- en teeltkosten gemaakt en probeert die op deze manier zo goed mogelijk terug te verdienen. “Weggooien blijft zonde, dat probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen,” zegt Van den Dries.

Zuurkoolfestival

Via Facebook is hij op het idee gebracht om een zuurkoolfestival te organiseren. Hij neemt deze optie serieus in overweging, meldt Omroep Flevoland.

Of registreer je om te kunnen reageren.