Markt: Sluitkoolprijzen erg laag

11-02-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Te veel product van een matige kwaliteit, dat doet de prijs geen goed. Dat is nu aan de orde met witte- en rodekool, met prijzen die rond de 11 cent liggen. In het Duitse koolgebied is de situatie vergelijkbaar.

Het lijkt erop dat het natte najaar voor sluitkool te veel van het goede is geweest, doordat het de productie op de valreep omhoog stuwde. Het deed ook afbreuk aan de kwaliteit. Kool die ongekoeld bewaard werd, had daarnaast te lijden van hoge temperaturen. “Veel partijen zijn minder goed, die moeten versneld weg”, aldus een handelaar. “Januari is altijd wat minder, maar dit drukt de prijs nog extra.”

Veel kool buiten de cel

Christian Ufen, voorzitter van het Gemüsebauernverband, maakt een vergelijkbare analyse. Afhankelijk van de soort en sortering beweegt de prijsvorming tussen de 10 en 15 cent. Voor de industriematen (vanaf 3 kilo) blijft de vergoeding steken op 8 cent per kilo. “Van alle kool valt 70% in de grote maten, dat is het echte probleem. Voor de kleinere maten (zo’n 30%) is dat ook een kans. We hebben een maand nodig met een goede vraag, dan kan de prijs weer aantrekken.”

‘Recordhoeveelheid in ongekoelde opslag’

De ruime productie, in combinatie met de matige kwaliteit, heeft op de bedrijven geleid tot een bijzonder situatie, voegt Ufen toe. In vergelijking met de bewaarperiode 2017-2018, na een zeer productief groeiseizoen, zit er nu minder kool in de koelcellen. Echter, de voorraad in de ongekoelde opslag is groter. Normaal bedraagt de hoeveelheid kool buiten de koelcellen in Dithmarschen 20.000 tot 25.000 ton. Dit jaar is dat 35.000 ton. “Dat is een recordhoeveelheid. In combinatie met het huidige, vochtige weer, doet dat de kwaliteit ook geen goed.”

Verwachting: prijsdruk.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer