Markt: Zuinige prijs witte kool

07-01-2020 | |
Markt: Zuinige prijs witte kool
Markt: Zuinige prijs witte kool

Met een vergoeding in het begin van 2020 van zo’n 17 cent per kilo voor sluitkool in de maat 36 is de prijs niets te hoog. Vooralsnog is dit een streep door de rekening, want tot ver in het najaar waren de verwachtingen gunstig.

Nog in oktober ging witte kool weg voor 20 tot 25 cent per kilo, Ook leek het met het winteraanbod ook wel goed te zitten, met beperkte voorraden in de koelcellen. De hieruit voortvloeiende marktverwachtingen zijn tot nu toe niet uit de verf gekomen, door de aanzienlijke (her)groei in oktober en november. Dat lijkt ook aan de orde te zijn in Polen en in Duitsland. In eerdere marktanalyses voor sluitkool werd van meer kanten opgemerkt dat in het begin van het afgelopen najaar nog werd gerekend op een beperkt aanbod dat vergelijkbaar was met dat in 2018/2019, maar dat nu wordt uitgegaan van een ruim aanbod.

100 ton per dag

Volgens een insider gaat er in deze week vanuit Noord-Holland zo’n 100 ton per dag weg. “Dat is niet slecht voor deze periode. Bedenk dat veel personeel nog niet terug is op de bedrijven.”

Kwaliteit

De signalen over de kwaliteit lopen uiteen. Volgens een bron is de kwaliteit in het algemeen nog heel behoorlijk omdat het groeiverloop in het najaar rustig was door de gematigde temperaturen. Een andere insider kwalificeert de kwaliteit als ‘niet super’, door de snelle groei van gewassen die door de neerslag al vol water zaten. “Dat betekent dat er best wat geduwd moet worden om die kool op tijd weg te krijgen.”

Prognose: prijsdruk.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer