Vollegrond

Nieuws

Gele bloemkolen toch nog verkocht

Een actie om vergeelde bloemkolen in Friesland aan de man te brengen, is geslaagd. Dat meldt de nieuwsdienst NOS.

Voor 60.000 biologische bloemkolen dreigde vernietiging nadat ze door de zon geel waren verkleurd. Supermarkten willen geen verkleurde bloemkolen hebben. En vernietigen is goedkoper dan oogsten en de bloemkolen naar de voedselbank brengen.

Gouden Bloemkolen

Verkooporganisatie De Streekboer in Leeuwarden kon het niet aanzien en zette de actie Gouden Bloemkolen op touw. Dat zorgde voor veel aandacht. Zaterdag 22 oktober kregen klanten gratis recepten bij aanschaf van een gele bloemkool. De belangstelling was groot, registreerde Omrop Fryslân.

De telers wilden met de actie – naast afzet - eveneens bereiken dat consumenten het normaler gaan vinden dat bloemkolen niet altijd wit zijn. De smaak schijnt hetzelfde te zijn.

Daarnaast is samenwerking ontstaan met de soepwinkel Kleinste Soepfabriek in het Groningse Leek. Ook zijn horecapartijen positief over de ‘gouden’ bloemkool.

Video

In dit korte filmpje legt een bloemkoolteler uit hoe bloemkool wordt beschermd tegen de zon om geelverkleuring te voorkomen. Bron: De Streekboer


Of registreer je om te kunnen reageren.