Vollegrond

Nieuws

Witlofprijs heeft weer wat kleur

Na periodes met ronduit slechte prijzen eind mei en juni, is de prijs voor witlof weer wat positiever. Kanttekening daarbij is dat niet alle handelspartijen een even bevredigend prijsresultaat realiseren.

De prijs voor witlof schommelt momenteel rond de euro: aan het begin van de week zijn de kroppen wat duurder, in verder verloop van de week levert het vaak weer wat in. Dat de prijsvorming voor witlof weer wat meer kleur heeft, is te verklaren uit de kleinere productie in deze periode van het jaar, in combinatie met een vlotte vraag. Dat laatste is vermoedelijk te danken aan de matige weersomstandigheden in de voorbije weken, die niet uitnodigden tot barbecueën. Nu zal de prijs voor witlof niet specifiek van deze activiteit afhangen, maar er bestaat onmiskenbaar een verband tussen weersomstandigheden en de neiging van de consument te kiezen voor witlof. Hoewel het product het prima doet op de barbecue, en al helemaal ernaast, verwerkt tot een frisse salade, zien mensen het wellicht nog meer als een winters product.

Hitte in Zuid-Europa

Nog een aspect dat in het voordeel van witlof kan werken, is de hitte in Zuid-Europa. Dat hindert de teelt van bladgewassen, wat mogelijk gunstig is voor de vraag naar witlof. De vraag is of en wanneer die vraag komt. Dat is nog speculeren.

Wortelteelt is afwachten

Wel zeker is dat het droge warme weer in mei en juni de witlofwortelteelt parten heeft gespeeld, en nóg parten speelt. Vooral doordat ongunstige omstandigheden zich hebben voorgedaan in alle Europese teeltgebieden voor witlofwortels. Vooral in België en in Frankrijk kampen de teelten door de late zaai en droogte nu met achterstanden en is de stand vaak minder. In Zuid-Nederland is dat in mindere mate het geval. Dat zal vooral effect hebben op de beschikbaarheid van vroege wortels, wat maakt dat men waarschijnlijk wat langer moet teren op de huidige wortelvoorraad. Dat betekent opzetten ‘met de handrem erop.’

Verwachting: positief

Of registreer je om te kunnen reageren.