Vollegrond

Nieuws laatste update:21 apr 2017

Revolutie in de wereld van aspergeoogstmachines

Cerescon demonstreert op 13 april een nieuwe automatische, selectieve aspergeoogstmachine die oogst volgens een geheel nieuw principe. De machine detecteert de asperges nog voor ze hun kop boven de grond uitsteken.

Eerdere (automatische) aspergeoogstmachines detecteerden asperges die net boven de grond kwamen met camera’s. De Cerescon is in staat de asperges te detecteren die nog (net) in de grond zitten. De machine werkt met sensoren die water detecteren, het grootste bestanddeel van asperges. Vervolgens worden de coördinaten doorgegeven aan de volautomatische steek-unit. De machine snijdt de asperge boven de kop van de plant af en legt deze in een container. De rug wordt daarna weer glad gemaakt.

Selectieve oogst

Bij het ondergronds detecteren is het mogelijk een selectie te maken van wat de machine wel of niet oogst. Daarmee is het de eerste aspergeoogstmachine die selectief kan oogsten. In principe kan de machine volgens Cerescon in één oogstronde alle asperges oogsten waar 60 tot 75 oogstmedewerkers drie dagen voor nodig hebben.

Foto: Cerescon
Foto: Cerescon

Ruim half miljoen

De robot is twee jaar lang ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Universiteit van Wageningen en vijf grote aspergebedrijven. In 2018 zal een 3-rijige machine op beperkte schaal op de markt komen. In 2019 is deze machine beschikbaar voor heel de sector.

De robot gaat ruim een half miljoen euro kosten. Die investering zou door de arbeidsbesparing volgens Cerescon in circa drie seizoenen terug te verdienen zijn. Cerescon hoopt met de robot binnen een paar jaar een omzet van € 50 miljoen te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.