Vollegrond

Nieuws

Minimumloon in Duitsland stijgt (even) naar € 9,10

Per 1 november stijgt in Duitsland het minimumloon in de land- en tuinbouw van € 8,60 naar € 9,10 per uur. Met name in arbeidsintensieve gewassen zoals asperges, aardbeien of blauwe bes zorgt dit opnieuw voor een stijging van de arbeidskosten.

Door deze verhoging ligt het afgesproken tarief in de agrarische sector voor de maanden november en december 2017 boven het algemene wettelijk minimumloon. Dat bedraagt € 8,84 per uur.

Minimumloon in de landbouw

Dit is echter een gevolg van de afspraken die er per 1 januari 2015 zijn gemaakt. Toen werd het minimumloon in Duitsland in de agrarische sector ingevoerd, maar was het niveau nog beduidend lager dan het wettelijk minimumloon om telers de gelegenheid te geven zich op de nieuwe situatie in te stellen. Dit compromis heeft ertoe geleid dat het minimumloon in de agrarische sector jaarlijks in stappen omhoog is gegaan tot het niveau van € 9,10 per uur dat geldt voor de maanden november en december.

Minder loon vanaf januari

Per 1 januari 2018 geldt dan voortaan ook voor de agrarische sector het wettelijk minimumloon. Dat betekent voor de arbeidskrachten dat zijn twee maanden een hoger loon ontvangen dan waar zij vanaf 1 januari 2018 recht op hebben. Om discussies en onduidelijkheden te voorkomen zijn er speciale aanvullende contracten ontwikkeld waarin de werkgever en de werknemer deze beloningstarieven voor de betreffende maanden gezamenlijk vastleggen, meldt Spargel & Erdbeer Profi op zijn website.

Of registreer je om te kunnen reageren.