Vollegrond

Nieuws

Proefmiddel voldoet goed tegen witlofmineervlieg

Een proefmiddel tegen witlofmineervlieg blijkt in een Belgische proef net zo goed te voldoen als het in Nederland niet meer toegelaten middel dimethoaat. Ook Vertimec en Tracer zijn werkzaam, maar de schadereductie is iets kleiner dan met dimethoaat.

Bij de beoordeling van de objecten waren er geen statistische betrouwbare verschillen tussen de objecten als het gaat om het percentage gezonde kroppen. Bij onbehandeld was 96% gezond en bij 4 keer dimethoaat 100%. Daartussen zaten 2x dimethoaat (98%), 2x proefmiddel (98%) en 1x Tracer (99%). Tracer werd alleen toegediend voor opzetten.

Beoordeling wortels

De wortels werden na het rooien beoordeeld. Toen werden in de objecten waar op het veld geen behandelingen zijn uitgevoerd (onbehandeld en Tracer voor opzetten) en 2 keer Vertimec de meeste schade gevonden ten aanzien van het aantal gangen in de bladkraag en het aantal gangen per wortel.

Beoordeling lof

Gekeken naar het aantal blaadjes per krop met mineerschade waren er wel significante verschillen. In onbehandeld was gemiddeld 0,086 blaadjes per krop aangetast. Tracer en 4x dimethoaat waren het beste met 0,010 blaadjes. De drie overige objecten zaten er precies tussenin. Dat vermeldt het proefverslag in Proeftuinnieuws 13.

Bij 4x dimethoaat werden geen larven of poppen in de krop aangetroffen. Bij het proefmiddel en Tracer 0,010 en 0,008. Dan volgt dimethoaat 2x. In Vertimec (0,024) en onbehandeld (0,032) werden de meeste gevonden.

Conclusie onderzoek

De conclusie van de onderzoekers van de Nationale Proeftuin Herent en van de KULeuven is dat dimethoaat in deze proef het meest efficiënte middel was. Vertimec en Tracer zijn ook werkzaam, maar de schadereductie is kleiner. De resultaten van het proefmiddel worden als 'veelbelovend' betiteld. De bespuitingen werden uitgevoerd op basis van waarnemingen van de witlofmineervlieg met gele vangbakken. Die methode voldoet prima.

Of registreer je om te kunnen reageren.