Vollegrond

Nieuws 3 reactieslaatste update:2 sep 2016

Marktupdate 20 juli: Witlofsector profiteert van groentekrapte

Vanwege de krapte aan diverse groenten en het feit dat een aantal witlofbedrijven in de zomer traditioneel geen witlof forceren, betekent dat de prijzen voor witlof sinds een week of twee boven de euro zitten. Dat is mooi, maar vooral noodzakelijk om de structurele malaise te kunnen overleven.

Een insider had verwacht dat de prijzen momenteel op een nog hoger niveau zouden liggen, gezien de problemen die er zijn in vollegrondsgroentegewassen, bijvoorbeeld in een aantal bladgewassen. Maar de witloftelers die aan de markt zijn, krijgen momenteel in ieder geval wat compensatie voor de slechte prijzen van de afgelopen periode.

Prijzen rond €1,- tot €1,20

Circa twee weken geleden steeg bij ZON fruit & vegetables de klokprijs voor de sortering Kort Grof naar 101 cent per kilo. Eind week 28 en begin 29 was sprake van prijzen tussen 130 en 135 cent, daarna zakte het niveau om deze week te stabiliseren op een prijsniveau tussen 112 en 118 cent. De sortering Lang schommelt sinds 12 juli tussen 108 en 117 cent, één uitschieter daargelaten.

Op REO Veiling schommelen sinds 8 juli de klokprijzen voor de Flandria sorteringen 27 KDI FLZ en 33 KDI FL Z rond de euro per kilo, variërend van 98 cent tot 117 cent. Op REO was in week 28 met een stijging van 11 tot 13% sprake van een iets hogere aanvoer van beide sorteringen dan in week 27.

Bij BelOrta zat de klokprijs op 7 juli nog onder de euro en op 8 juli op 120 cent voor de sortering Kort Grof. Gemiddeld bleef die sortering op dat prijsniveau om begin deze week door te stijgen naar 138 cent.

Verwachting nieuw seizoen

Hoewel de witloftrekkers voordeel hebben van de wateroverlast, ondervindt de wortelteelt de nadelen, net als andere groenten. Door structuurproblemen, overtollig water en weggespoelde planten zullen er het komende seizoen minder wortels beschikbaar zijn. Dat schept de hoop dat er in het nieuwe seizoen misschien wel geld verdiend kan worden aan de witloftrek.

Witlof in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost witlof met 4 stuks in een zakje €1,29. Jumbo heeft zakjes van 3 stuks voor 89 cent. Dat is evenveel dan voor het losse lof: €1,78 per kilo. De Plus rekent ook €1,78 per kilo voor los lof en €1,29 voor een zak van 500 gram. Jan Linders heeft witlof in de actie: 79 cent in plaats van 119 cent voor zak van 500 gram. Deen Supermarkten spant de kroon met 60 cent voor 500 gram.

Laatste reacties

  • N.A.J.M. Groot

    Stan, Ik verwacht van jullie wel dat je met betrouwbare marktinformatie naar buiten komt en getuige jou artikel is dat niet zo. De prijzen die jij noemt worden bij lang niet gerealiseerd sterker nog vorige week vrijdag draaide er op de belgische veilingen nog witlof door en werd er volop witlof verkocht voor prijzen tussen de 35 en 50 eurocent.

  • K.P. van Otzel

    Ben het helemaal met de heer de Groot zijn artikel eens ,vreemd verhaal.

  • S Verstegen

    Ik wil graag even zelf reageren... Op moment van schrijven (20 juli) was de marktsituatie wel zo. Dat bleek toen uit onze cijfers en uit navraag in de praktijk. Daarna is de situatie veranderd, want de krapte aan bladgewassen - door de wateroverlast in Zuid-Nederland en de hoosbui van 23 juni - en die van broccoli was van tijdelijke aard. Helaas is mede door het weer stijgende aanbod van die groenten het prijsniveau van witlof later weer gezakt tot de genoemde prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.