Vollegrond

Nieuws

Asperge nog in greep van de koude

Koning Willem Alexander vond het gisteren ‘de warmste Koningsdag tot nu toe’, maar de Koningin van de groenten denkt daar heel anders over. Het wil namelijk maar niet vlotten met de aanvoer van asperge uit de vollegrond. Het voordeel voor telers met vervroegde asperge is dat de prijzen nog steeds op een mooi niveau zitten, maar uiteindelijk gaat het toch om de omzet.

Telers met vervroegde asperge in blaastunnels tonen zich tevreden over het verloop van het seizoen. De stookkosten zijn weliswaar wat hoger en met de windvlagen en hagelbuien van de afgelopen dagen zakken er regelmatig tunnels in, maar het effect van het klimaat in blaastunnels doet zich onder de huidige omstandigheden met ook regelmatig wat zon zeker gelden.
Het effect van het huidige weer op mini-tunnels is beduidend groter en daar blijven de producties dan ook achter bij wat gebruikelijk is. In zijn algemeenheid is er sprake van een aanhoudende rustige aanvoer. Zo werden vandaag op ZON fruit & vegetables iets meer dan 12 duizend colli aangevoerd. Daarvan was 25% AA Extra Wit, 17,5% AA-I, 12% Grof  II-I en 11% AAA Wit-I 11. Deze vier sorteringen zijn daarmee goed voor twee derde van de huidige aanvoer bij ZON.

ZON sortering AA Extra Wit

Op 1 april was de prijs voor de sortering AA Extra Wit bij ZON fruit & vegetables nog 11,17 euro per kilo. De maand april laat een geleidelijke dalende tendens zien tot aan 6,85 euro op 18 april. Daarna ging het weer opwaarts richting 9,07 euro op 25 april. Vandaar werd 7,90 euro geklokt.

Vorig jaar piekte de prijs op 1 april met 23,50 om daarna in een soort van vrije val te zakken naar 2,81 euro op 18 mei om vervolgens te schommelen tussen 3 en 5 euro tot het einde van het seizoen.

ZON sortering AA I-S

De sortering AA I-S zat op 1 april bij ZON op 10,55 euro. Een enkele opwaartse notering daargelaten, zakte de prijs geleidelijk naar 6,10 euro op 27 april. Deze sortering volgde in 2015 de lijn van de sortering AA Extra Wit met 21,75 euro op 1 april en 2,24 euro op 15 mei en een schommelend prijsbeeld tussen 2,75 en 5,50 euro tot het einde van het seizoen.

BelOrta sortering AA

Bij BelOrta is het verloop van de sortering AA grilliger. Daar werd op 1 april 12,38 euro geklokt, om te dalen naar 10,44 euro op 6 april om vervolgens weer te stijgen naar 15,74 euro op 11 april. Daarna zakte het prijspeil vrij snel naar 7,06 euro op 18 april. Vanaf toen bleef het prijspeil vrij stabiel tussen 8 en 9 euro.

Vooruitzichten korte termijn

Gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen zal er voorlopig nog niet veel veranderen in het marktbeeld. Naar verwachting zullen de prijzen zich handhaven op het huidige niveau, zolang het weer niet omslaat en de aanvoer maar langzaam toeneemt. Een handelaar geeft dan ook aan dat hij deze week aanzienlijk minder asperges tot zijn beschikking heeft. "Het geforceerde seizoen raakt ten einde en met de asperges uit de vollegrond wil het door de lage temperaturen nog niet zo vlotten", geeft hij als verklaring aan zijn afnemers.

Marktbeeld in Duitsland

Duitse bronnen melden een toename van de binnenlandse aanvoer op de Duitse groothandelsmarkten. De import komt vooral nog uit Italië (groene asperge); de import uit Nederland neemt af. Door de toename van de aanvoer zakte het prijspeil op de groothandelsmarkten tot vorige week donderdag om daarna weer wat aan te trekken. Er wordt melding gemaakt van kwaliteitsproblemen zoals dunnere stengels, holle stengels en losse koppen.

Ten opzichte van week 15 zakte de gemiddelde prijs over alle groothandelsmarkten voor Duitse asperges klasse 'wit' van 9.07 euro naar 7,58 euro in week 16. Voor Nederlandse 'witte' zakte het van 9,97 euro naar 8,20. Roze-verkleurde Duitse deden in week 15 nog 8,39 euro en Nederlandse 8,91. In week 16 is dat gezakt naar 6,74 voor de Duitse en Nederlandse worden niet meer aangevoerd.

Asperge in de supermarkt

Bij Albert Heijn zijn asperge deze week 'in de bonus', van 5,69 euro per 500 gram voor 4,49 euro. De actie wordt onder andere ondersteund met een radiospotje. Daarin geeft AH ook aan dat er meer asperges de grond uitkomen als het warm is... Groene asperge heeft AH voor 3,69 euro per 350 gram (10,54 euro per kilo). Jumbo verkoopt ze als 'Best Choice' in een op verpakking met Peruaanse 'look' voor 9,78 euro per kilo. Verpakte witte op een schaaltje van 500 gram kosten 10,78 per kilo; en losse witte 11,98 euro. Verpakte geschilde asperge gaan bij Jumbo voor 14,26 euro per kilo langs de kassascanner (4,99 euro voor 350 gram).  Bij Jan Linders liggen losse asperges, herkenbaar met herkomst Teboza, voor 9,98 euro per kilo. Jan Linders profileert zich graag met streekproducten.

Dé Lekkerste Asperge

'Dé Lekkerste Asperge 2016' komt op naam van Peter en Jolanda van der Heijden uit Gemert. De verkiezing vond plaats op 23 april en werd georganiseerd door het Brabants Asperge Genootschap. In restaurant 'de Rooise Boerderij' in Sint-Oedenrode werd de inzending van AA-asperge van Peter en Jolanda door de 10-koppige jury als lekkerste van de 37 ingestuurde monsters beoordeeld. De asperges werden beoordeeld op geur, kleur, beet, smaak en nasmaak. Het winnende monster kwam uit een 6e-jaars perceel met het ras Cumulus.

Of registreer je om te kunnen reageren.