Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Thermometer verdient zich in asperge snel terug

In asperge vraagt foliemanagement steeds meer aandacht. Een hulpmiddel daarbij is de thermometer van Bosch die op 3 diepten in de grond de temperatuur meet. Een bodemtemperatuur van 22 graden Celsius is daarbij kritisch.

Bij een bodemtemperatuur van 22 graden Celsius net boven de kop van de aspergeplant komen 10% van de stengels boven met een open kop. Als de temperatuur verder stijgt, dan stijgt dat percentage schrikbarend snel. Bij een bodemtemperatuur tussen 18 en 22 graden wordt de meest Klasse I gestoken.

10% meer klasse I

Robert Thomas van Bosch rekende op de Spargeltag in het Duitse Straelen aspergetelers voor dat 10% meer klasse I over het seizoen heen een hogere opbrengst van zo’n €3.000 per hectare inhoudt. Daarbij vergelijkt hij slecht foliemanagement met optimaal foliemanagement. Deze cijfers worden overigens bevestigd door de onafhankelijke Duitse voorlichting. De thermometer kost € 319 per jaar en telers die er afgelopen seizoen ervaring mee opdeden zijn er lovend over.

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Met die cijfers is de Bosch-thermometer die op drie diepten in de grond de temperatuur meet al snel terugverdient. De thermometer geeft een alarmsignaal op de mobiele telefoon als de zwartwitfolie bij een ingestelde maximale temperatuur gedraaid moet worden.

Acuut reageren op melding telefoon

Eigenlijk meet de thermometer 4 waarden: op 40, 20 en 5 centimeter diepte en de temperatuur op de scheiding van lucht en grond. Via een box die de metingen registreert, gaan de gegevens via ‘de cloud’ naar het mobieltje. Van daaruit kunnen ze worden doorgesluisd naar een computer, maar de ervaring leert dat weinig telers dit doen. Ze reageren acuut op de weergegeven metingen op het mobieltje.

Meerdere overzichten temperaturen

De app op de telefoon geeft naast de actuele temperaturen ook de gemiddelde temperatuur weer, de temperatuur over een tijdsbestek van 18 uur, de temperatuursom, de temperatuurhistorie en de weersvooruitzichten.

De thermometer ontving prijzen op de Agritechnica 2015 en Expose 2015 en was als gevolg daarvan in de loop van het aspergeseizoen 2016 uitverkocht. Voor 2017 zijn weer voldoende exemplaren beschikbaar.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.