Vollegrond

Nieuws

Zon voor witlof begint voorzichtig te schijnen

De 1,30 euro die donderdag 12 maart voor witlof op de klok bij veiling ZON verscheen, lijkt een uitschieter, maar zegt even goed iets over de stemming voor deze groente. Niet dat die om naar om naar huis te schrijven is, daarvoor mag je verlangen dat de verdienste structureel boven kostprijs uitkomt. Wat dat betreft zijn 2013 en 2104 nog erg vers.

Wat wel alom gesignaleerd wordt is dat de vraag naar witlof goed, in ieder geval in verhouding tot het aanbod. Want die is onmiskenbaar kleiner dan de afgelopen jaren: misschien niet veel, en misschien nog niet genoeg, maar momenteel voldoende om enigszins positief te zijn. Overigens zijn het niet zo zeer de stoppers in Nederland en België die voor dat lagere aanbod zorgen: vooral in Frankrijk is de krimp merkbaar, en daarmee de afnemende noodzaak voor de Franse telers om hun lof op buitenlandse markten te parkeren.

Een vertrouwen gevende indicator, zo wordt aangegeven, was het prijsverloop in de weken rond Carnaval en de voorjaarsvakantie. Dat zijn traditioneel moeilijke handelsweken, en de afgelopen jaren het begin gebleken van langdurig laag blijvende (bemiddelings)prijzen. Die prijsval is deze keer minder diep geweest. Dat werd de afgelopen weken opgevolgd door een opmerkelijk herstel van de prijsvorming. "Het lof loopt gewoon lekker weg", signaleert een teler, "je ziet het ook als er ergens een actie is. Er is sneller een tekort, dat was voorheen nooit het geval. Er begint echt meer evenwicht te komen tussen vraag en aanbod."

De opverende stemming is ook te merken aan de vraag naar wortels, signaleert een handelaar: "Telers bellen of er wortels te koop zijn. Dat is een echte omslag. Op de teeltbedrijven wordt overal behoorlijk door geproduceerd. Gaat dat zo door, dan mag je verwachten dat er in de herfst niet te veel wortels overblijven".

Prognose: een zwaluw maakt nog geen zomer, dus voorzichtig positief.

Of registreer je om te kunnen reageren.