Vollegrond

Nieuws

Bundelmachine komt dicht bij optimale gewicht

De nieuwe bundelmachine van Christiaens Agro bundelt groenten secuur op gewicht. De marge is in te stellen om een balans te vinden tussen secuur afwegen en capaciteit draaien. Een te secure instelling gaat ten koste van de capaciteit.

Na het opleggen op een aanvoerband en het wegen komen de groenten op een kettingband te liggen. De getoonde machine op de Tuinbouw Relatie Dagen in Venray heeft een bestuurskast, maar de mogelijkheid bestaat ook omdat geavanceerder met een computer te doen.

Die computer rekent met de gemiddelden van de reeds afgewogen bundels en de afwijkingen die voorkomen om nog nauwkeuriger bundels te maken. Bij de meest ideale samenstelling vallen de groenten door de kettingband op een afvoerband waarop de bussels letterlijk samenvallen. Als de bussel compleet is, draait de band, waardoor de bussel onder de kettingband vandaan komt en in een tussenstand komt te staan. Pas als de eerder gevormde bussel van de afvoerband verwijderd is, rolt de band verder, zodat de volgende bussel aan het einde van die band komt te liggen. Het uiteindelijke busselen (of stieken) kan met een handbinder of kan nog verder geautomatiseerd worden. Met name asperge en prei lijken voor de machine in aanmerking te komen, maar ook andere te busselen gewassen kunnen over de machine.

Om de capaciteit van 28.800 stuks per uur te handhaven is niet alleen de instelling van belang, maar ook de tijdslimiet waarbinnen een bussel moet worden samengesteld. Immers, beter wat grammen toegeven dan te moeten wachten op een stengel die de bussel nóg volmaakter maakt.

De bundelmachine is te koop vanaf 55.000 euro, exclusief btw. De prijs is afhankelijk van de keuze voor een bestuurskast of computer en het aantal uitgangen. Bovendien is er een keuze voor een band die product dat op dat moment niet leidde tot het gewenste gewicht weer terugvoert naar het begin van de kettingband om zo opnieuw in aanmerking te komen voor een bussel. Die band loopt vanaf het einde van de kettingband aan de achterkant van de machine terug naar het begin.

Of registreer je om te kunnen reageren.